Standard & Poor's critica Franta: Nu va putea atinge tinta de deficit bugetar

Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 15:29
1813 citiri
Standard & Poor's critica Franta: Nu va putea atinge tinta de deficit bugetar

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor"s a confirmat ratingul pe termen lung "AA plus" atribuit Frantei, cu perspectiva negativa, dar a avertizat ca executivul nu va reusi probabil sa indeplineasca tinta de deficit bugetar anul viitor, transmite Reuters.

Executivul francez a adoptat in 28 septembrie bugetul pe 2013 promitand ca va face economii de 36,9 miliarde de euro (48 miliarde de dolari) pentru a ajunge anul viitor la un deficit bugetar de 3% din PIB.

Bugetul, vital pentru credibilitatea Frantei

Anul acesta, deficitul va fi de 83,6 miliarde de euro, sau 4,5% din PIB, dar cifra va fi redusa la 61,6 miliarde de euro, sau 3% din PIB, in 2013.

In conditiile in care datoria publica a ajuns la 91% din PIB, cel mai ridicat nivel dupa 1945, bugetul pe 2013 este vital pentru credibilitatea Frantei, nu numai in randul partenerilor din zona euro ci si pe pietele financiare.

La cateva zile dupa ce rivala Moody's a retrogradat ratingul suveran al Frantei, de la "AAA" la "AA plus", Standard & Poor"s a laudat planurile guvernului francez de a ajuta la restabilirea competitivitatii tarii. Totusi, agentia de evaluare financiara a avertizat ca deficitul bugetar al Frantei va ajunge anul viitor la 3,5% din PIB, peste tinta guvernului, de 3% din PIB.

"Confirmarea ratingului reflecta opinia noastra ca executivul francez isi mentine angajamentul pentru reformele bugetare si structurale care vor imbunatati potentialul de crestere al tarii", se arata in raportul Standard & Poor"s, care in ianuarie a retrogradat Franta.

"Estimarea noastra de baza este ca executivul de la Paris va merge mai departe cu reformele structurale, in ciuda opozitiei celor care au beneficiat mult timp de drepturi de salarizare. Reformele substantiale vor sprijini strategia guvernului de consolidare fiscala si vor imbunatati perspectivele de crestere a economiei", sustine S&P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rating franta, #rating Standard Poors, #perspectiva negativa Franta, #economie franta, #crestere economica Franta, #deficit bugetar franta , #Franta