Sectorul privat din Franta a inregistrat in noiembrie cea mai mare crestere din ultimii trei ani

Luni, 23 Noiembrie 2009, ora 14:58
1177 citiri
Sectorul privat din Franta a inregistrat in noiembrie cea mai mare crestere din ultimii trei ani

Revenirea activitatii din sectorul privat din Franta s-a accelerat in noiembrie, rata de crestere atingand un maxim al ultimilor trei ani, insa piata muncii continua sa se inrautateasca, arata o ancheta lunara Markit Economics, realizate la nivelul directorilor de achizitii, potrivit Les Echos, citat de NewsIn.

Astfel, cea de-a patra luna consecutiva de crestere nu a impiedicat o noua scadere a ratei de ocupare a fortei de munca, insa amploarea acesteia este cea mai mica din ultimul an, noteaza Markit. Cresterea s-a bazat pe servicii, care au progresat peste asteptarile economistilor, in timp ce avansul industriei a incetinit fata de luna octombrie.

Indicele compozit, care include date privind industria si serviciile, a ajus la cel mai ridicat nivel din ultimele 37 de luni, la 59,8 puncte, peste pragul de 50 puncte ce marcheaza diferenta dintre scadre si crestere a activitatii. Indicele de prelucrare a scazut usor fata de octombrie, la 54,2 puncte, ce reprezinta cel mai scazut nivel din ultimele doua luni.

Indicele serviciilor, care depasise pragul de 50 puncte in septembrie, a urcat la 60,4 puncte, respectiv cel mai ridicat nivel din ultimii 3 ani si o luna. Analistii se asteapta la o stabilizare a pietei muncii la inceputul lui 2010. Managerii chestionati in noiembrie despre scaderea ocuparii au precizat ca aceasta se datoreaza neinlocuirii persoanelor care au plecat, precum si restructurarilor, potrivit anchetei Markit, efectuate la nivelul a 750 de firme franceze din industrie si servicii. 

#Franta, # industrie, # servicii , #Franta