Sarkozy propune un TVA unic de 5,5% pentru toate produsele ecologice

Marti, 01 Iulie 2008, ora 10:02
1188 citiri
Sarkozy propune un TVA unic de 5,5% pentru toate produsele ecologice

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a anuntat luni ca va propune partenerilor sai europeni o taxa pe valoare adaugata unica, de 5,5%, pentru "tot ceea ce este ecologic", in special pentru imobile si masini nepoluante, informeaza AFP.

"Vreau sa ma lupt pentru o fiscalitate ecologica" in Europa, a declarat seful statului francez in ajunul preluarii de catre Franta a mandatului de sase luni la presedintia UE. "Nu este normal ca, atunci cand vreti sa cumparati o masina ecologica, sa va coste mai scump decat o masina poluanta.

Nu este normal ca atunci cand construiti un apartament sau o casa ce economiseste energie sa va coste mai scump decat atunci cand construiti o casa ce nu favorizeaza economia" de resurse, a declarat presedintele francez la canalul public de televiziune France 3.


"Prin urmare, voi propune ca tot ceea ce este ecologic, in special imobilele de inalta calitate pentru mediu, sa aiba un TVA de 5,5%", a spus Sarkozy. "Este o lupta pe care o voi duce", a promis seful statului francez, care a recunoscut insa ca nu spera sa obtina rezultate inainte de incheierea presedintiei franceze.


Schimbarea climatica se numara printre prioritatile lui Sarkozy pentru cele sase luni cat Franta se afla la carma Uniunii Europene.


Franta vrea ca pana in decembrie, la incheierea mandatului la presedintia UE, sa ajunga la un acord asupra ansamblului de masuri referitoare la mediu, regrupate sub numele de "pachetul clima-energie".