Sarkozy: Pierderea ratingului "AAA" al Frantei nu ar fi de nedepasit

Luni, 12 Decembrie 2011, ora 16:16
1192 citiri
Sarkozy: Pierderea ratingului "AAA" al Frantei nu ar fi de nedepasit

Pierderea ratingului "AAA", maxim posibil, de catre Franta ar spori dificultatile tarii, dar nu ar fi de nedepasit, a declarat presedintele francez, Nicolas Sarkozy.

Agentiile de rating considera sectorul bancar francez drept un risc pentru calificativul tarii, dar Autoritatea Bancara Europeana a anuntat ca aceastea au nevoie de mai putin capital decat marile banci germane, a spus acesta, intr-un interviu acordat cotidianului Le Monde.

Vestile de la autoritatea bancara sunt "bune", iar statul nu va contribui cu niciun cent la obtinerea capitalului de 7,7 miliarde de euro necesar bancilor, a adaugat Sarkozy.

Daca agentiile de evaluare financiara vor retrograda Franta, guvernul va ramane "calm" a spus presedintele francez.

"Ar fi o dificultate in plus, dar nu insurmontabila", a declarat Sarkozy pentru Le Monde.

Autoritatea bancara a anuntat, saptamana trecuta, ca suma referitoare la suplimentarea capitalului bancilor franceze este de 7,3 miliarde de euro, cu 1,5 miliarde de euro sub estimarea anterioara. Societe Generale trebuie sa isi majoreze capitalul cu 2,1 miliarde de euro, iar BNP Paribas cu 1,47 miliarde de euro.

Datele privind bancile germane sunt de peste doua ori mai mari comparativ cu nivelul initial de 5,2 miliarde de euro, estimat de autoritatile europene in octombrie. Deutsche Bank are nevoie de 3,2 miliarde de euro, iar Commerzbank de 5,3 miliarde de euro.

S&P a avertizat, saptamana trecuta, ca ar putea reduce ratingurile a 15 state din zona euro, inclusiv cele sase tari calificate AAA, intre care si Franta, in lipsa unor decizii decisive si credibile de combatere a crizei datoriilor de stat. Comunicatul S&P prefigureaza retrogradari cu o treapta pentru cinci tari AAA, insa ratingul Frantei ar putea fi coborat cu doua trepte.

#Sarkozy rating Franta, #retrogradare Franta rating AAA, #nicolas sarkozy , #Franta