Sarkozy anunta cresterea TVA-ului in Franta, de la 1 octombrie

Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 09:18
1714 citiri
Sarkozy anunta cresterea TVA-ului in Franta, de la 1 octombrie

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a anuntat duminica seara, intr-o emisiune televizata, o crestere a TVA-ului la 21,2%, care va intra in vigoare in 1 octombrie.

De asemenea, el a sugerat ca va candida pentru un nou mandat la alegerile prezidentiale din aprilie, dar nu a facut niciun anunt oficial in acest sens, relateaza Le Figaro.

"Sunt aici in calitate de sef al statului, pentru a le da socoteala francezilor, pentru a explica deciziile pe care trebuie sa le luam (...). Nu am anuntat nimic nici in ceea ce priveste candidatura mea, nici in ceea ce priveste mitingurile", a subliniat el la inceputul interviului.

Insa, la final, a precizat: "Daca, intr-o zi, trebuie sa ma in intorc la campanie, atunci voi fi candidat (...). Am o intalnire cu francezii, nu ma voi eschiva. Se apropie. Exista o data limita, 16 martie, cred (...). Sunt hotarat".

Cresterea TVA-ului exclusa la produsele de prima necesitate

Sarkozy a propus si introducerea unui "TVA social", adica finantarea protectiei sociale printr-o crestere a TVA. "Decizia pe care guvernul o va prezenta Parlamentului va fi exonerarea totala sau partiala de cotizatii a asociatiilor familiale sau patronale", a explicat el.

Aceasta masura va costa bugetul 13 miliarde de euro, acoperite printr-o cresterea TVA-ului cu 1,6 puncte procentuale, la 21,2%. Exceptie vor face, insa, produsele de prima necesitate. In cazul produselor financiare, TVA-ul va creste cu 2%.

Masura va intra in vigoare in 1 octombrie.

Intrebat in legatura cu puterea de cumparare, el a dat asigurari ca "pretul va fi mentinut prin concurenta". De asemenea, el a notat ca noua valoare a TVA-ului se va incadra in media europeana.

Sarkozy a mai anuntat ca guvernul a luat "in mod unilateral" o decizie pentru introducerea unei taxe pe tranzactii financiare de 0,1% pentru CDS-uri (Credit Default Swaps) si pentru achizitiile speculative online.

Taxa ar urma sa fie introdusa in luna august.

Aceasta taxa ar putea aduce un miliard de euro intr-un an la buget, a precizat presedintele.

Sarkozy: Ideea de intoarcere la varsta de pensionare de 60 de ani "este o nebunie"

El a criticat din nou lumea finantelor, pe care o considera responsabila pentru criza actuala si a dat asigurari ca va exercita "presiuni asupra sectorului bancar si financiar" pentru a implementa cu succes taxa.

Seful statului a evocat duminica si crearea unei "banci pentru industrie", care sa le asigure companiilor, aflate in centrul economiei, in special al exporturilor, acces la suficient credit. Aceasta baca ar urma sa fie infiintata in februarie si sa dispuna de fonduri proprii de un miliard de euro.

Intrebat despre marja de manevra in ceea ce priveste taxele si impozitele pentru populatie, Sarkozy a exclus orice crestere.

Aparandu-si bilantul la Elysee, el a laudat reforma pensiilor. Ideea de intoarcere la varsta de pensionare de 60 de ani "este o nebunie", in care nu crede nimeni, a spus Sarkozy. "Ar duce tara la ruina", a avertizat el. "Speranta de viata a francezilor creste la fiecare patru ani. Daca oamenii lucreaza mai putin timp, cine le va plati pensia?", a intrebat el.

In final, presedintele a dat asigurari ca actuala criza financiara da semne ca se apropie de sfarsit.

#Sarkozy cresterea TVA Franta, #candidatura Sarkozy, #masuri criza financiara Franta , #Franta