Renault: fara noutati anul viitor

Sambata, 26 Noiembrie 2005, ora 06:53
1496 citiri

Constructorul francez de automobile Renault nu va lansa nici un model nou anul viitor, a declarat Carlos Ghosn presedintele Renault si Nissan, citat de "Le Figaro". Aceasta realitate este greu de inghitit pentru Renault, care a suferit o scadere a vanzarilor pentru Megane, modelul sau fanion. Verdictul lui Ghosn este foarte clar: "Renault are un potential ridicat, o parte a fost deja exploatata, o alta va fi in viitor", a spus el. "Sunt foarte optimist, chiar daca Renault intampina, in momentul de fata, dificultati", a conchis Ghosn.

Aflat intr-o vizita in Coreea de Sud, patronul Renault si Nissan a anuntat ca uzina Renault Samsung Motors (RSM) va exporta sub marca Nissan, 30.000 de mici berline SM3 pe an, incepand din 2006.

Modelul Twingo II are de asteptat

In urma cu cateva zile, constructorul a lansat un avertisment catre comunitatea financiara. Obiectivul marjei de profit a fost diminuat. Explicatiile acestei schimbari "tin de vanzarile modelului Megane in Franta", explica Carlos Ghosn. "Depindem prea mult de un model si de o tara. Vom scoate grupul Renault din aceasta dependenta". Modelul Megane aduce jumatate din profiturile Renault. Vanzarile au scazut in Franta cu 24%, in octombrie trecut. Renault explica acest reflux al vanzarilor prin dorinta de a nu intra in jocul promotiilor foarte costisitoare, care impovareaza profitabilitatea, chiar cu riscul ca stocul sa se mareasca. O asemenea masura trebuie urmata imediat de lansarea de noi modele. Insa Carlos Ghosn a precizat ca nu este prevazuta in 2006 nici o noua lansare.

Astfel, modelul Twingo II, a carui intrare in piata era prevazuta pentru anul 2006, a fost amanata si nu va fi vandut inainte de 2007. "Exista si alte mijloace pentru a anima piata, in asteptarea lansarii unor noi produse", subliniaza presedintele Renault.

In ce priveste Loganul, Ghosn nu exclude apriori principiul renuntarii treptate la aceasta marca "low-cost", in favoarea altor segmente de piata, asa cum au propus sindicatele acum cateva saptamani. "Folosesc ideile bune, de oriunde ar veni ele. Doar rezultatele ma intereseaza. Vom vedea daca principiul Loganului poate fi micsorat", a spus presedintele Renault.

Un lucru este sigur: din 2007, Renault va spori gama de vehicule vandute in Franta cu un model 4X4. Primul dintr-o noua serie, va fi fabricat in Coreea la Pusan de catre Renault - Samsung Motors (RSM). Coreea de Sud va juca deci un rol de baza. RSM va reprezenta, de asemenea, platforma pentru marca Renault, in incercarea sa de a cuceri Asia.

Gabriel Preda

Averea