Raportul de aderare la Schengen, blocat de Franta

Vineri, 14 Ianuarie 2011, ora 17:15
985 citiri
Raportul de aderare la Schengen, blocat de Franta

Franta a blocat, vineri, la Bruxelles, adoptarea unui raport tehnic, privind aderarea Romaniei la Schengen, cerand sa reexamineze un raport tehnic privind implementarea in Romania a interfatei umane a sistemului informatic SIS / SIRENE, in baza caruia opereaza Spatiul Schengen, conform RFI, citat de Mediafax. 

Subiectul va fi probabil inscris pe agenda viitoarei reuniuni a grupului de evaluare Schengen, in 28 ianuarie, cand se va constata daca Franta ridica sau nu vreo obiectie elementelor textului.

Raportul realizat de experti europeni si prezentat in cadrul unui grup de lucru de evaluare Schengen la Bruxelles arata ca Romania este gata si din acest punct de vedere, pentru a se integra in spatiul liberei circulatii.

Alte rapoarte de evaluare a frontierelor terestre si aeriene au fost deja aprobate la Bruxelles in 2010.

Acum, toate statele membre au acceptat raportul, cu exceptia Frantei, care a blocat practic procesul de adoptare formala a documentului, au explicat surse europene, relateaza RFI.

Tot acum au fost discutate si doua rapoarte privind Bulgaria (sistemul informatic SIS / SIRENE) si rezultatele reevaluarii frontierei terestre intre Bulgaria si Turcia.

Aceasta a primit un aviz negativ din partea expertilor UE, prin urmare Franta, Germania si Finlanda au cerut o a doua reevaluare. 

#raport tehnic, #aderare, #schengen, #franta , #Franta