Promisiune: Franta va sustine aderarea Romaniei la Schengen

Marti, 03 Aprilie 2012, ora 20:44
1434 citiri
Promisiune: Franta va sustine aderarea Romaniei la Schengen

Noul ambasador al Frantei la Bucuresti, Philippe Gustin, a declarat, marti, ca Franta si-a exprimat sustinerea privind luarea unei decizii pozitive cu pentru aderarea Romaniei si a Bulgariei la Spatiul Schengen in luna septembrie, potrivit unui comunicat al Ministerului Administratiei si Internelor.

Noul ambasador al Frantei, Philippe Gustin, a facut declaratia in cadrul intalnirii pe care a avut-o, marti, la sediul MAI cu seful Departamentului Schengen, Afaceri Europene si Relatii Internationale, Marian Tutilescu.

"Intarirea Guvernantei Schengen a constituit un alt subiect de discutie, partea romana exprimandu-si sprijinul pentru imbunatatirea regulilor care stau la baza guvernantei, a eficientizarii procesului de evaluare si a procesului de follow-up, precum si pentru introducerea de noi reguli corectoare suplimentare pentru a evita orice disfunctionalitate in functionarea spatiului Schengen", se arata intr-un comunicat al MAI.

Un alt subiect abordat in cadrul intrevederii l-a constituit desemnarea, in cel mai scurt timp, a unui nou atasat de afaceri interne roman in Franta, care, alaturi de cel aflat in functie, sa contribuie la combaterea infractionalitatii.

"Excelenta Sa Philippe Gustin a subliniat faptul ca rezultatele obtinute in urma cooperarii operative au fost apreciate in repetate randuri de catre autoritatile franceze, la cel mai inalt nivel, fiind considerate un adevarat succes pe plan operativ", se arata in documentul citat.

Astfel, numarul politistilor romani detasati in Franta ar putea fi marit, iar misiunea operativa a dispozitivului comun romano-francez ce actioneaza la Paris in perioada estivala ar putea fi prelungita.

"In vederea consolidarii dispozitivului comun romano-francez ce actioneaza la Paris in perioada estivala, partea romana analizeaza posibilitatea atat a prelungirii misiunii operative, cat si cresterea numarului de politisti romani detasati in Franta, decizia finala urmand sa fie comunicata dupa primirea unei solicitari oficiale din partea franceza", potrivit comunicatului MAI.

Seful Departamentului Schengen, Afaceri Europene si Relatii Internationale s-a intalnit, marti, cu directorul adjunct al Directiei Europa Centrala - Estica si zona Marii Baltice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe si Europene din Republica Franceza, Stephane Crouzat, intalnire la care a luat parte si noul ambasador francez.

In 30 martie, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a afirmat ca este momentul ca la nivel european sa die depasite falsele probleme, cum ar fi asa-zisa vulnerabilizare a Spatiului Schengen prin accesul Romaniei, cu atat mai mult cu cat sunt create indirect de miscari politice cu vederi extremiste.

"Este momentul ca la nivel european sa depasim falsele probleme, cum ar fi asa zisa vulnerabilizare a Spatiului Schengen prin accesul Romaniei, cu atat mai mult cu cat sunt create indirect de catre o dinamica politica interna, in terte state, de miscari politice cu vederi extremiste, si sa ne ocupam de marile provocari ale Europei, cum sunt disciplina fiscal-bugetara, reluarea cresterii, sporirea coeziunii, cresterea competitivitatii, mentinerea in leadership-ul globalizarii.

Consiliul Afacerilor Interne din septembrie 2012 ar trebui sa ia o decizie favorabila accesului Romaniei in Spatiul Schengen", a declarat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, la finalul reuniunii din 30 martie cu delegatia Camerei de Comert si Industrie Romano-Olandeza, la cererea presedintelui acesteia, Peter de Ruiter.

#aderare romania schengen, #Franta Schengen Romania, #ambasador Franta Romania , #Franta