Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Presa chineza: Agentiile de rating nu ar trebui sa amplifice criza datoriilor

Presa chineza: Agentiile de rating nu ar trebui sa amplifice criza datoriilor


Agentiile de rating nu ar trebui sa amplifice criza datoriilor de stat din Europa, iar momentul ales de S&P pentru depunctarea a noua tari din zona euro ridica semne de intrebare, se arata in presa chineza.

"Retrogradarile operate de S&P, desi se bazeaza pe unele temeri legitime, ridica noi semne de intrebare privind credibilitatea agentiilor de rating.

In timp ce criza da unele semne de retragere, retrogradarea generalizata a S&P a readus presiunea pe piete si a afectat increderea investitorilor", se spune intr-un comentariu publicat sambata de agentia chineza de presa Xinhua, controlata de stat.

S&P a retrogradat vineri ratingurile a noua tari din zona euro, inclusiv Austria si Franta, care au fost coborate de la AAA la AA+, Germania a ramas neafectata de valul de retrogradari.

Xinhua indeamna agentiile de rating sa actioneze cu responsabilitate si sa nu amplifice criza datoriilor de stat din Europa.

Agentiile ar trebui sa fie obiective si sa actioneze profesionist, analizand situatia din piete, iar investitorii ar trebui sa-si reduca dependenta de opinia agentiilor si sa ia decizii bazate pe propria judecata, noteaza agentia chineza.

Amintind de criza financiara din 2008, Xinhua noteaza ca esecul agentiilor de rating de a evalua corect produsele financiare riscante a contribuit la declansarea turbulentelor.

"La fel cum investitorii ar trebui avertizati in privinta riscurilor majore ale datoriilor de stat europene, agentiile de rating ar trebui sa-si faca treaba onest si sa nu repete greselile din trecut, pentru a recastiga increderea investitorilor din intreaga lume", se mai spune in comentariul Xinhua.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 934 ori