Premierul francez anunta o regandire a sistemului fiscal, pe fondul nemultumirii sociale

Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 07:40
1245 citiri
Premierul francez anunta o regandire a sistemului fiscal, pe fondul nemultumirii sociale

Premierul francez Jean-Marc Ayrault a provocat marti o surpriza anuntand o viitoare reforma a sistemului fiscal, in incercarea de a dezamorsa valul tot mai mare al nemultumirilor sociale.

Ayrault a spus, intr-un interviu acordat publicatiei Les Echos, ca se va intalni in zilele urmatoare cu partenerii sociali, pentru a incepe o dezbatere pe aceasta tema, in conditiile in care demonstratiile impotriva diverselor masuri fiscale, cum ar fi majorarea TVA si introducerea unei ecotaxe, se multiplica, iar guvernul este tot mai jos in sondaje.

81% dintre francezi considera ca sistemul fiscal actual este injust

"Sistemul fiscal francez a devenit prea complex, aproape de neinteles, iar francezii deseori nu ii inteleg logica sau nu sunt convinsi ca ceea ce platesc este corect, ca sistemul este eficient", a recunoscut premierul.

De fapt, 81% dintre francezi considera ca sistemul fiscal actual este injust, potrivit unui sondaj efectuat de YouGov pentru publicatia Huffington Post.

"Cred ca a venit timpul pentru o reforma transparenta a sistemului nostru fiscal, fara sa aiba loc majorari de taxe", a spus Ayrault.

Obiectivul reformei va fi stabilirea unor reguli juste, mai eficace si lizibile, a asigurat premierul, promitand sa faca propuneri Parlamentului in proiectul de buget pentru 2015.

Ayrault a dat insa asigurari ca nu intentioneaza sa renunte la majorarea TVA, care va fi pusa in aplicare de la 1 ianuarie si care suscita o opozitie tot mai puternica din partea categoriilor profesionale si a unor personalitati politice de dreapta si de stanga.

Guvernul va majora TVA standard de la 19,6% la 20%

Guvernul va majora TVA standard de la 19,6% la 20%, iar TVA aplicata restaurantelor, transporturilor, lucrarilor de renovare si imbunatatire a imobilelor si anumitor medicamente de la 7% la 10%.

Ecotaxa, care ar urma sa fie aplicata camioanelor de mare tonaj, contestata puternic in ultimele saptamani, va ramane suspendata pana la introducerea noului sistem fiscal.

Anuntul premierului a provocat surprindere intrucat intra in contradictie cu ministrul Economiei, Pierre Moscovici, care a explicat acum doua saptamani ca nu va avea loc o "bulversare" a sistemului fiscal atata timp cat cresterea economica este slaba.

Politicienii socialisti aflati la putere si reprezentantii sindicatelor au primit bine propunerea premierului, pe care o solicita de mult timp. Opozitia a calificat anuntul drept "o perdea de fum", considerand ca prioritatea nu este reasezarea taxelor intr-un sens sau in altul, ci cum sa fie reduse impozitele si cum sa fie dati oamenilor mai multi bani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#franta fisc, #modificare fisc , #Franta