Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Orient Express-ul ar putea rula din nou

Orient Express-ul ar putea rula din nou


Compania franceza de cai ferate SNCF se gandeste la o eventuala repunere pe sine a celebrului tren Orient Express, transmite AFP.

Grupul feroviar controlat de statul francez va expune, incepand de miercuri, sapte din cele mai frumoase vagoane de tren ale sale din anii 1920, dupa o restaurare meticuloasa care a durat patru ani. In realitate, doar trei vagoane de tip restaurant ce vor fi expuse la Gara de Est din Paris au apartinut trenului Orient-Expres, care a circulat intre 1883 si 1977 intre Paris si Istanbul via Viena mai intai si ulterior prin Venetia. Celelalte patru vagoane de tip salon expuse sunt si mai spectaculoase, chiar daca nu au ajuns pana pe malul Bosforului. Materialul rulant utilizat de Compania Internationala de Vagoane de Dormit era interschimbabil intre diferite trenuri.

"Compania nu utiliza vagoane salon pentru Orient Express. Acestea erau rezervate pentru calatorii mai scurte precum Trenul albastru spre Coasta de Azur", explica Arthur Mettetal, responsabil cu patrimoniul la SNCF.

Insa, tocmai intr-unul din aceste vagoane salon de tip Pullman a fost filmat celebrul film "Crima din Orient-Express" in anul 1973, dupa romanul Agathei Christie. "Brusc acest vagon a devenit "stilul Orient Express" in imaginarul colectiv, cu incrustatii, buchete de flori, bar si pian. De fapt, cinematograful a fost cel care a creat aceasta imagine", subliniaza Arthur Mettetal.

SNCF a preluat marca Orient Express de la Compania Internationala de Vagoane de Dormit, dupa ce aceasta a pus punct legaturilor directe cu Istanbulul in 1977. Insa grupul francez nu a facut mare lucru pana cand nu a inceput sa rascumpere vagoanele celebrului tren, in 2011.

"Pentru a le restaura, am fost nevoiti sa apelam la arhivele noastre, pentru a regasi planurile originale, esantioane de materiale, etc." subliniaza Guillaume de Saint Lager, director executiv la Orient Express, societatea care gestioneaza patrimoniul.

"Este evident o investitie importanta, de ordinul a 14 milioane de euro, insa este o investitie pentru patrimoniul feroviar", a explicat directorul general de la SNCF, Guillaume Pepy. Potrivit acestuia, obiectele de muzeu ies din cand in cand din depoul lor din apropiere de Paris pentru a participa la diferite expozitii si conventii. Ele constituie "un fel de vitrina pentru savoir-faire-ul SNCF in domeniul pastrarii patrimoniului", spune Guillaume Pepy.

O expozitie organizata in 2014 de Institutul lumii arabe a atras peste 250.000 de persoane. "Dupa succesul acestei expozitii, SNCF a decis sa infiinteze o filiala pentru a pune in valoare marca Orient-Express si a se lansa intr-un program de renovare a vagoanelor", spune Arthur Mettetal.

SNCF intentioneaza sa profite de acest succes. De aceea, anul trecut compania de cai ferate a vandut 50,1% din Orient-Express catre grupul hotelier Accor.

"Evident, dorinta noastra este ca Orient Express sa ruleze din nou in toata Europa", confirma Guillaume Pepy.

Echipele firmei franceze au gasit vagoane de epoca in Polonia. Acum urmeaza sa vada daca pot fi adaptate la confortul modern si sa transporte pasageri. "Este un proiect la care lucram si cred ca la vara vom fi in masura sa decidem daca ne lasam sau nu in aceasta aventura", explica directorul SNCF.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1789 ori
Citeste mai multe despreOrient Express repus pe sine