OMC: Airbus a beneficiat de ajutoare incorecte din partea guvernelor europene

Joi, 01 Iulie 2010, ora 09:07
1282 citiri
OMC: Airbus a beneficiat de ajutoare incorecte din partea guvernelor europene

Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) a constatat ca Airbus a beneficiat de ajutoare incorecte din partea guvernelor europene, cele mai analizate fiind fondurile alocate pentru aeronava A380, potrivit deciziei publicate miercuri de organizatie, transmite Bloomberg, preluat de Mediafax.

Decizia OMC sustine astfel punctul de vedere ale Statelor Unite, conform caruia imprumuturile primite de Airbus din partea guvernelor europene reprezinta ajutoare incorecte.

In cazul imprumuturilor pentru A380, OMC a constatat ca acordarea acestora a reprezentat cea mai grava incalcare a legislatiei internationale, intrucat dobanzile practicate au fost sub cele din piata.

Decizia OMC creste probabilitatea ca Airbus sa fie obligata sa ramburseze o parte din ajutoarele primite de la guvernele europene, care au platit circa patru miliarde de dolari sub forma de imprumuturi destinate lansarii A380, cel mai mare avion de pasageri din lume.

OMC nu a precizat cat din aceste ajutoare incalca prevederile legale, dar a mentionat ca imprumuturile acordate de Franta pentru A380 nu sunt considerate incorecte.

Boeing, care a pierdut pozitia de principal producator de avioane in 2003, in favoarea Airbus, a calificat decizia OMC drept o mare victorie juridica, afirmand ca verdictul cere producatorului european sa ramburseze ajutorul ilegal de patru miliarde de dolari.

Airbus a calificat declaratia Boeing drept inselatoare si incorecta.

Circa o treime din costurile de dezvoltare ale Airbus sunt finantate prin imprumuturi din partea guvernelor europene, care sunt rambursate cu dobanda numai atunci cand A380 va avea succes.

A380, lansat in anul 2000, este un avion cu 550 de locuri care a intrat in exploatare in 2007.

Airbus a anuntat ca vor trece ani de zile pana cand programul va deveni profitabil.

Decizia OMC vine la sase ani dupa ce Statele Unite au renuntat la un acord transatlantic in domeniul ajutoarelor destinate sectorului de profil, in urma unor obiectii ale UE, si a facut o reclamatie impotriva Uniunii prin care contesta ajutoarele acordate de Franta, Germania, Marea Britanie si Spania pentru constructia de aeronave.

UE a depus la randul ei o reclamatie, acuzand Boeing ca a primit ajutoare ilegale.

O audiere preliminara in acest caz va avea loc in iulie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#aeronave boeing airbus ajutoare omc , #Franta