O retrogradare a Frantei ar lovi si in Germania. Nemtii, obligati sa duca "in spate" intreaga Europa?

Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 19:50
1009 citiri
O retrogradare a Frantei ar lovi si in Germania. Nemtii, obligati sa duca "in spate" intreaga Europa?

Guvernele Frantei si Germaniei au ajuns sa accepte faptul ca era rating-urilor de triplu A se apropie de sfarsit, insa o retrogradare la inceput de an ar putea sa agite Franta mai grav decat Germania.

Pietele s-au pregatit pentru o retrogradare a rating-ului francez si a altor membri puternici din zona euro, dupa ce Standard & Poor's a avertizat la inceputul lunii decembrie ca ar putea retrograda in masa rating-urile statelor europene din cauza crizei datoriilor suverane care se inrautateste.

O astfel de decizie ar obliga tarile sa se imprumute mai scump si ar creste temerile investitorilor.

In cazul in care Franta va suferi o retrogradare inainte de Germania, asa cum a sugerat agentia de evaluare Fitch, egalitatea care a existat pana acum intre cele doua economii ar putea fi rupta.

"Se va naste cu siguranta o intrebare cu privire la echilibrul de putere in cazul in care Franta va fi retrogradata prima", a declarat Mark Wall, economist sef la Deutsche Bank din Londra.

"In cazul in care ratingul Frantei nu va mai fi de triplu A, vor fi germanii nevoiti sa care in spate singuri intreaga Europa? Acest lucru ar putea avea un impact politic puternic", mai spune economistul.

Franta este vazuta ca fiind tara cea mai vulnerabila care ar putea sa-si piarda rating-ul de triplu A din cauza nivelului deficitului si a ingrijorarii cu privire la capacitatea sa de a-si indeplini obliectivul de micsorare a deficitului.

#retrogradare rating Franta, #standard poors rating franta, #rating germania, #deficit bugetar franta , #Franta