Noii caini de paza ai sistemului financiar european

Joi, 03 Decembrie 2009, ora 16:07
1588 citiri
Noii caini de paza ai sistemului financiar european

Institutiile financiare din Uniunea Europeana vor fi supravegheate de trei noi agentii pan-europene, ce vor fi infiintate pana la sfarsitul anului viitor, in Londra, Paris si Frankfurt.

Dupa multe ore de negocieri, ministrii de Finante din Uniunea Europeana au ajuns, in cele din urma, la o intelegere, stabilind niste proceduri complexe de votare si apel, daca vreo tara va crede ca noile autoritati de reglementare vor incalca suveranitatea sa.

Cele trei agentii vor monitoriza si reglementa piata instrumentelor financiare (Paris), piata bancara (Londra) si piata asigurarilor (Frankfurt). Crearea lor este vazuta drept un imens pas spre un sistem de supraveghere centralizat, pan-european, al sistemului financiar.

"Ar fi destul de rusinos daca, in timpul unei crize de acest gen, nu am fi in stare sa luam decizii", a declarat Anders Borg, ministrul de Finante al Suediei, tara care detine presedintia UE in acest moment, citat de Reuters.

In plus fata de cele trei institutii de reglementare, va exista si o agentie pentru monitorizarea riscurilor mari la adresa economiei, cu sediul tot in Frankfurt.

Agentiile nu vor supraveghea sistemele financiare din fiecare tara in fiecare zi, un lucru ce va ramane in mana institutiilor de profil nationale. In schimb, vor avea sarcina de a coordona actiunile agentiilor de supraveghere nationale, vor controla direct agentiile de rating si vor crea un regulament comun pentru toate institutiile financiare din Uniunea Europeana.

Noile autoritati fiscale nu vor avea dreptul sa ia decizii care sa influenteze bugetele nationale sau independenta fiscala a fiecarui stat in parte, potrivit Financial Times.

Astfel, vor fi puse in miscare mecanisme diferite de protectie, in functie de fiecare situatie, cele trei agentii si autoritatile nationale fiind cele care vor stabili daca exista o criza sau nu, in locul Comisiei Europene.

De asemenea, fiecare stat membru va avea dreptul sa refuze masurile impuse de cele trei autoritati si sa supuna problema votului ministrilor de Finante din UE, majoritatea urmand sa decida daca solutia propusa va ramane in vigoare sau nu. Daca ministrii vor vota impotriva actiunii sugerate de cele trei agentii, iar statul respectiv va fi, in continuare, nemultumit, problema poate fi adresata Consiliului European, format din premierii statelor membre.

Marea Britanie si Franta se cearta din nou

Desi toate statele sunt de acord ca actualul sistem de supraveghere in domeniul financiar a fost total nefolositor, nereusind sa stope criza, nici noile agentii nu intrunesc unanimitatea.

Franta si Marea Britanie, ale caror relatii sunt, deja, sub presiune, dupa ce un francez a fost ales sa monitorizeze serviciile financiare din Uniunea Europeana - in conditiile in care centrul financiar european este Londra - au pareri diferite asupra "cainilor de paza".

Astfel, Franta favorizeaza oferirea unor puteri mai mari agentiilor de supraveghere, in timp ce Marea Britanie, dar si Germania, cred ca acestea vor incerca sa treaca de guverne si sa dea ordine creditorilor.

"Adevarata problema este daca autoritatile pan-europene vor avea puterea sa faca recomandari fara sa fie blocate in multiple apeluri, care ar putea ingheta procesele de reforma", a declarat ministrul Finantelor din Franta, Christine Lagarde.

Totusi, analistii sunt de parere ca aceste institutii vor oferi un control mai bun asupra sistemului financiar, invinuit, adesea, de provocarea crizei mondiale.

Pentru a intra in drepturi depline, cele trei agentii de supraveghere trebuie sa treaca si de votul Parlamentului European.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sistem, #financiar, #european, #criza, #agentii , #Franta