Liderul de la Elysee care sperie austeritatea. Va schimba Europa directia?

Luni, 07 Mai 2012, ora 13:09
1798 citiri
Liderul de la Elysee care sperie austeritatea. Va schimba Europa directia?

"Francezii au ales schimbarea", iar odata cu ei intreaga Europa isi schimba directia. Odata cu venirea la Palatul Elysee a unui presedinte de stanga, reteta de iesire din criza ar putea fi schimbata.

Europa ar putea renunta la modelul austeritatii, fiind nevoita sa faca un pact, de data aceasta pentru crestere.

Inca din campania electorala, Francois Hollande a starnit nemultumirea cancelarului german Angela Merkel odata cu anuntarea intentiilor de renegociere a Pactului Fiscal, subliniind importanta unei noi directii.

"Chiar astazi, cand am devenit responsabil de viitorul tarii noastre, imi dau seama ca Europa ne priveste. In momentul in care rezultatul a fost anuntat, sunt sigur ca in mai multe state europene acesta a reprezentat o usurare, o speranta, ideea ca in sfarsit austeritatea nu mai poate fi o fatalitate", a declarat Hollande, ales cu aproximativ 52% din voturi.

"Iar aceasta este misiunea care acum este a mea, adica sa dam constructiei europene o dimensiune de crestere, de ocupare a locurilor de munca, a prosperitatii, un mandat pentru viitor", a adaugat noul presedinte francez.

Cu toate acestea, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu este de parere ca intentiile lui Hollande pe care le-a expus in campania electorala nu seamana cu programul economic de guvernarea.

"Guvernarea are alte responsabilitati. Trebuie sa asteptam programul de guvernare, nu cel electoral, care nu spune nimic. Europa va suferi schimbari importante", a declarat Adrian Vasilescu pentru Business24.

De aceeasi parere este si analistul Dan Petre, care mai sublinieaza faptul ca actualul presedinte al Frantei a capitalizat masiv pe o nemultumire generala din societatea franceza data de faptul ca Sarkozy a promis o Franta mai dinamica, mai deschisa si nu a reusit sa faca acest lucru.

"Una e declaratia de campanie electorala si alta e realitatea guvernarii. Trebuie sa vedem cum va reusi majoritatea dupa alegerile legislative, ce Guvern va fi si ce alianta va face Hollande. Presedintele Frantei are o putere executiva mult mai mare ca in alte tari.

Trebuie sa vedem cum se compune scena politica franceza. Modelul european e in sine mult mai social decat cel european. Are si mult mai mult stat decat cel american. Inclusiv germanii folosesc din plin economia sociala de piata si trebuie sa vedem ce se intampla in 2013 in Germania", a declarat Dan Petre pentru Business24.

Cu toate acestea, "austeritatea doar de dragul austeritatii nu produce nimic decat unele efecte pe termen scurt". In opinia analistului, trebuie reevaluata logica cresterii economica, intrucat Hollande si Angela Merkel vin din doua culori politice diferite.

Cele 100 de zile de acomodare

In completarea acestuia, a venit europarlamentarul Iuliu Winkler, care se intreaba in ce masura coabitarea intre o putere de dreapta in Germania si o putere de stanga in Franta va fi in folosul constructiei europene.

"Nu mai exista solutii economice care sa tina doar de instrumentarul unei singure tabere ideologice. Europa are nevoie in continuare de dreapta fiindca nu putem intra in folosofia redistributiva socialista, dar nu masuri numai de drepta. Dupa cum stanga singura nu poate duce decat la un reviriment temporar, la o raza de soare pentru un an dupa care intunericul se va indesi", a declarat Iuliu Winkler pentru Business24.

In opinia acestuia, discusul politic si intentiile de politica economica vor incepe sa se modeleze pe realitati.

"Duminica seara, dupa anuntul oficial a primit o invitatie pentru dialog imediat la Berlin, o alta invitatie pentru dialog imediat la Washington. Ambele sunt facute pt dialog prealabil, inaintea primelor intalniri oficiale ale Consiliului European, dincolo de Atlantic, inainte de intalnirile G8 si G20.

Asta inseamna ca partenerii cei mai importanti ai noului presedinte francez doresc sa il cunoasca si sa aiba un dialog informal asupra noului curs pe care il va luam politica economica si trans-atlantica a Frantei, urmand sa vedem cum anume se nmodeleaza pe realitati declaratiile politice".

Cu siguranta va avea loc o schimbare, iar acest lucru il afirma toti analistii si specialistii in economie. In plus, mai spune Winkler, orice sef al Guvernului si cu atat mai mult orice sef de stat are nevoie de 100 de zile in care sa-si puna in aplicare macar o parte din promisiunile electorale.

"Francezii se aseamana cu romanii. Campania electorala prezidentiala a lui Hollande a fost formulata in acesti termeni: vom avea grija de tineri, vom avea grija de batranii nostri, de cei care sunt loviti de lipsa unui loc de munca.

Statul francez este tipul clasic de stat paternalist european pe care Sarkozy a vrut sa-l reformeze din vorbe si evident ca nu a reusit sa dezmorteasca poporul francez dintr-o comoditate europeana si sa-l duca catre un dinamism si catre un spirit antreprenorial de inspiratie americana", a mai precizat Winkler.

Intr-o perioada in care Europa "fierbe" inca in mijlocul crizei, Francois Hollande atrage atentia Germaniei ca tocmai cresterea va permite rezolvarea problemelor europene. In urma cu cateva saptamani, acesta cerea o noua Europa, unde sa fie garantate solidaritatea, progresul si protectia.

Ceea ce a starnit si mai mult atentia celei mai mari economii europene a fost opinia lui Hollande cu privire la tratatul fiscal. Liderul de la Ellyssee ameninta ca, daca va fi ales presedinte, Franta nu va ratifica in forma actuala tratatul fiscal prin care Germania vrea sa inaspreasca disciplina bugetara in Uniunea Europeana.

Socialistul vrea ca actul sa cuprinda reguli care sa asigure cresterea economica in UE. Politicianul sustine ca "multi" lideri europeni asteapta rezultatul alegerilor din Franta pentru a-i sprijini planurile si ca va trimite, a doua zi dupa ce va fi ales presedinte, prin scrisori ideile sale referitoare la cum poate fi stimulata economia in Europa.

Cu toate acestea, Hollande nu vrea insa sa pericliteze relatiile cu Berlinul. Acesta a precizat ca prima vizita pe care o va face in strainatate in calitate de presedinte al Frantei va fi in Germania si a promis ca va fi "ferm, dar prietenos" cu Merkel.

Dupa anuntul oficial, Francois Holande a primit o invitatie de la Berlin, pentru dialog imediat. Ramane de vazut daca promisiunile electorale vor semana cu programul de guvernare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Francois Hollande presedinte Franta, #program guvernare Francois Hollande, #pact fiscal Francois Hollande, #Hollande austeritate , #Franta