Jumatate din zborurile din Franta ar putea fi anulate din cauza unei greve

Luni, 10 Iunie 2013, ora 09:50
1342 citiri
Jumatate din zborurile din Franta ar putea fi anulate din cauza unei greve

O greva de amploare a controlorilor de trafic aerian este preconizata sa inceapa marti in Franta, dupa ce mai multe organizatii sindicale au depus un preaviz pentru o greva in domeniul transportului aerian civil intre 11 si 13 iunie, dupa cum anuntase inca de sambata Departamentul Transporturilor din Franta, intr-un comunicat citat de Trt.francais.com si portalul Korrespondent.

Directia Generala a Aviatiei Civile (DGAC) a cerut companiilor aeriene sa-si reduca programul de zbor cu 50% timp de trei zile la Roissy - Charles de Gaulle, Orly, Beauvais, Lyon, Nisa, Marseille, Toulouse si Bordeaux, conform aceluiasi comunicat. Perturbari in orarul sosirilor si plecarilor sunt de asteptat pe toate aeroporturile franceze.

Astfel, fiecare al doilea zbor ar putea sa fie anulat marti in Franta, potrivit estimarilor unor experti. In plus, se asteapta ca actiunile de protest din domeniul aviatiei civile sa se extinda si in alte tari europene.

Aceasta miscare urmareste sa denunte proiectul de liberalizare a sectorului navigatiei aeriene de catre Comisia Europeana. Mai exact, angajatii din sectorul aviatiei civile sunt nemultumiti de planurile privind crearea unui spatiu aerian european unic. In prezent, companiile aeriene negociaza rutele de zbor cu fiecare tara UE in mod individual.

Ca rezultat, traseele se lungesc in medie cu 42 de km, iar costurile totale ale operatorilor europeni cresc si ele cu 5 miliarde de euro.

Cu toate acestea, in cazul infiintarii unui spatiu aerian comun, mii de angajati din sectorul transporturilor aeriene din diferite tari UE ar urma sa fie disponibilizati. Pe acest fond, angajatii din acest sector se pregatesc de greva, mai intai in aeroporturile din Franta, iar, apoi, si in alte tari

#greva controlori trafic Franta, #anulare zboruri Franta, #calatorii avion Franta , #Franta