Incercare grea pentru Macron: Franta risca sa intre intr-o criza a untului si se vor scumpi croissantele!

Miercuri, 25 Octombrie 2017, ora 09:38
3357 citiri
Incercare grea pentru Macron: Franta risca sa intre intr-o criza a untului si se vor scumpi croissantele!
Foto: CC0 Creative Commons

Franta se confrunta cu un deficit de unt, unele supermarketuri avand rafturile goale in zona rezervata acestui produs, iar pretul croissantului a crescut.

Acest deficit de aprovizionare cu unt este rezultatul scaderii productiei de lapte si al cresterii cererii de unt la nivel mondial, in conditiile in care atitudinea consumatorilor fata de acest aliment, considerat odata ca fiind nesanatos, a devenit una mai favorabila.

In consecinta, Franta se confrunta cu un deficit de aprovizionare. Cresterea preturilor si reducerea ofertei au pus presiuni asupra producatorilor si companiilor din industria alimentara, unele oprind livrarile si luand in considerare sa transfere costurile catre distribuitori si consumatori.

Producatorii de produse de patiserie precum croissanturile, in care untul reprezinta aproape un sfert din continut, s-au confruntat cu o dublare a pretului la acest produs in ultimul an pana la un nivel record de 6 euro per kilogram.

"Avand in vedere ca se apropie Sarbatorile de sfarsit de an, cu pregatirile de Craciun, in special prajiturile 'Galette des Rois', la care este nevoie de foarte mult unt, daca nu va avea loc o scadere semnificativa a pretului, vom fi nevoiti sa transferam majorarile de pret catre consumatori", a spus Samir Kichou, un patiser din Paris.

Procesatorii de lapte si reprezentantii din industria alimentara din Europa au avertizat ca ar putea aparea deficiente in aprovizionare, in luna august a acestui an producatorul danez Arla Foods afirmand ca Europa s-ar putea confrunta cu o criza de unt pana la finele anului.

Unele supermarketuri din Paris si din alte parti ale Frantei au rafturile goale in zona rezervata untului, unele magazine punand afise in care explica lipsa anumitor marci. Cu toate acestea, fermierii se plang ca nu ei sunt cei care beneficiaza de pe urma crizei untului, deoarece pretul pe care il primesc pentru produsele lor lactate este legat de pretul laptelui brut, mai ieftin.

"Problema este ca pe piata franceza semnalul corect nu a fost transmis fermierilor din sectorul lactatelor, avand in vedere ca preturile nu au fost ajustate in conformitate cu scaderea ofertei de lactate", a declarat Dominique Charge, presedintele federatiei cooperativelor de lactate din Franta.

Aceste tensiuni dintre oferta si cerere pe piata untului scot in evidenta provocarile cu care se confrunta presedintele Emmanuel Macron, care a promis in campania electorala ca va schimba practicile din lantul de aprovizionare cu alimente pentru ca fermierii sa obtina preturi mai mari.

Ministrul francez al Agriculturii, Stephane Travert, a dezmintit existenta unei crize, dar i-a informat marti pe parlamentari ca distribuitorii si furnizorii ar trebui sa cada de acord asupra unor ajustari de pret pentru ca livrarile sa fie restabilite.

Piata lactatelor da semne de auto-corectie, avand in vedere ca productia de lapte este asteptata sa creasca in perioada urmatoare, insa efectele crizei untului ar putea sa fi resimtite in perioada de sfarsit de an, cand cererea atinge un nivel de varf.

#criza unt Franta , #Franta