Hollande vrea modificarea Constitutiei pentru a acorda drept de vot imigrantilor

Joi, 03 Mai 2012, ora 11:25
1095 citiri
Hollande vrea modificarea Constitutiei pentru a acorda drept de vot imigrantilor

Candidatul socialist la presedintia Frantei, Francois Hollande, a pledat pentru modificarea Constitutiei, astfel incat imigrantii legali extracomunitari care se afla de peste cinci ani pe teritoriul Frantei sa aiba drept de vot la alegerile locale.

"Este o pozitie pe care o apar de ani, numai pentru alegerile muncipale, pentru strainii in situatie legala si de mai mult de cinci ani (pe teritoriul Frantei - n.r.). Domnule Sarkozy, sunteti in favoarea acestei propuneri, ati scris-o in 2001, amintit-o in 2005, confirmat-o in 2008 (...) aveti dreptul sa schimbati, eu nu schimb", a declarat Hollande in dezbaterea organizata miercuri seara.

"Pentru adoptarea acestei reforme, avem nevoie de o majoritate de trei cincimi, este o revizuire a Constitutiei, voi supune aceasta propunere Parlamentului (...), daca nu exista majoritate, poporul francez si numai poporul francez va putea sa decida", a adaugat el.

Pe de alta parte, Sarkozy a vorbit de o "radicalizare si o presiune a islamului in Franta". "Consider iresponsabil sa fie propus un vot comunitarist si un vot comunitar, in conditiile in care ne confruntam cu tensiuni comunitare si identitare extraordinar de puternice", a precizat presedintele candidat.

Cei doi candidati din turul doi al alegerilor prezidentiale din Franta, Nicolas Sarkozy si Francois Hollande, s-au contrat violent miercuri in timpul unei dezbateri televizate tensionate, dar care nu pare a fi acordat niciunuia un avantaj decisiv, relateaza AFP.

#Hollande drept vot imigranti, #Hollande alergeri Franta, #Hollande modificare Constitutie Franta , #Franta