Hollande: Franta nu are de ce sa "roseasca" pentru politica sa fata de romi

Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 08:48
1478 citiri
Hollande: Franta nu are de ce sa "roseasca" pentru politica sa fata de romi

Presedintele francez Francois Hollande a declarat ca guvernul "nu are de ce sa roseasca" pentru politica sa fata de romi, in aceeasi zi in care a fost dat publicitatii un raport care arata ca expulzarile au atins un nivel record in 2013, relateaza AFP.

Franta a expulzat in 2013 aproape 20.000 de romi evacuati din taberele lor, adica de doua ori mai multi decat in 2012, potrivit raportului prezentat de Liga drepturilor omului (LDH) si de European Roma Rights Center (ERRC).

'Daca imi puneti intrebarea: Avem de ce sa rosim pentru ce am facut? Nu', a declarat Hollande in cursul conferintei sale semestriale de presa, afirmand ca totul a fost facut cu 'respectarea dreptului' si respingand o 'politica a cifrei'.

'Este o chestiune foarte dificila pentru ca exista efectiv o populatie de origine romana, romii, care vine in Franta, se instaleaza, pleaca din nou si care cauta un adapost aici', a notat presedintele. Dar, a subliniat el, 'nu exista alte reguli decat aplicarea legii, deci ne asiguram ca se aplica legea'.

'Am vegheat intotdeauna sa fie respectate doua principii: principiul ospitalitatii, dar in acelasi timp respectarea drepturilor', a spus Hollande, adaugand ca 'acest subiect trebuie tratat la nivel european' si ca toate tarile trebuie sa 'coopereze'.

Aproape 20.000 de romi au fost expulzati in 2013 din taberele franceze

Potrivit raportului, in 2013, autoritatile franceze au dezmembrat 165 de tabere dintre cele 400 existente in Franta, expulzand 19.380 de persoane din locurile in care traiau, fata de 9.404 in 2012 (97 de tabere) si 8.455 in 2011.

De asemenea, au existat 22 de evacuari in urma unor incendii, afectand 2.157 de persoane.

Cel putin de 17.000 de romi, in principal provenind din Romania si Bulgaria, traiesc in tabere ilegale, potrivit statisticilor oficiale.

Numarul expulzarilor este superior pentru ca unele persoane au fost deplasate in mai multe randuri.

Aceste evacuari fortate sunt expresia unei politici de respingere a romilor, care s-a 'inasprit' sub stanga, deplang autorii raportului. 'Autoritatile nu doresc decat un singur lucru: revenirea lor in tarile de origine.'

Dar, subliniaza ei, aceasta politica este 'nejustificabila, costisitoare si inutila' pentru ca ea nu-i poate impiedica pe romi sa se intoarca in Franta.

Uneori, familiile de romi se reinstaleaza in acelasi loc al unei tabere dezafectate, a subliniat unul dintre autorii studiului, Philippe Goossens, citand exemplul unei tabere in apropiere de Porte de la Chapelle (periferia nordica a Parisului).

Ministrul de interne, Manuel Valls, a sustinut intotdeauna dezafectarea taberelor rome pe motiv ca 'romii au vocatia de a reveni in Romania sau in Bulgaria'.

In septembrie, el a pus la indoiala vointa romilor de a se integra, ceea ce a provocat o criza in cadrul guvernului.

#Francois Hollande romi, #Franta politica romi, #expulzari romi Franta , #Franta