Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Franta vrea sa transforme fondul de salvare al zonei euro in banca

Franta vrea sa transforme fondul de salvare al zonei euro in banca

Franta considera ca Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara, fondul de salvare a zonei euro, ar trebui transformata in banca pentru a-i creste capacitatea financiara, iar detinatorii de obligatiuni elene trebuie sa accepte pierderi mai mari de 21%, transmite Mediafax.

"Consideram ca, evident, cea mai buna cale de a creste resursele fondului ar fi ca acesta sa devina banca, astfel incat, in colaborare cu Banca Centrala Europeana, sa poata avea o capacitate financiara mai mare. Aceasta ipoteza este incerta deoarece banca centrala si-a exprimat deja o opinie negativa. Continuam sa avem discutii", a afirmat o sursa din Ministerul de Finante de la Paris. 

Multi analisti considera ca cea mai usoara cale de a oferi mai multa forta financiara fondului, cu resurse de 440 miliarde de euro, ar fi ca acesta sa fie tratat ca o banca, devenind eligibil sa se imprumute prin operatiuni obisnuite de la Banca Centrala Europeana (BCE).

Atat Germania cat si BCE s-au opus puternic implicarii bancii centrale.

"Ideea nu este de a avea 2.000 de miliarde de euro la fond, ci de a avea un efect multiplicator prin implicarea altor institutii europene sau internationale. Pentru fiecare contributie a unui stat am putea avea de trei-patru ori mai mult de la alti parteneri", a spus sursa. 

Oficiali europeni au declarat, miercuri, pentru Reuters, ca bancilor li se va cere sa accepte pierderi de 30-50% din portofoliile de obligatiuni elene, parte a unui plan de a evita o intrare dezordonata in incetare de plati.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 911 ori