Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Franta vrea sa restranga accesul romanilor si bulgarilor pe piata muncii

Franta vrea sa restranga accesul romanilor si bulgarilor pe piata muncii


Primul ministru francez, Jean-Marc Ayrault, sustine restrangerea accesului romanilor si bulgarilor pe piata muncii din Franta. Premierul s-a declarat, marti, "favorabil unei evolutii" a dispozitiilor tranzitorii ale Uniunii Europene care restrang pana la sfarsitul anului 2013 accesul pe piata muncii pentru lucratorii din Romania si Bulgaria.

"Sunt favorabil unei evolutii a acestor dispozitii care considera romanii si bulgarii drept cetateni necomunitari, desi tarile lor fac parte din UE", a afirmat premierul francez intr-un interviu acordat postului de televiziune BFM-TV.

Dispozitiile tranzitorii limiteaza accesul romanilor si bulgarilor pe piata muncii din Franta la numai 150 de meserii care pot fi greu acoperite de forta de munca locala si numai in conditiile in care angajatorul achita o taxa Oficiului francez pentru imigratie si integrare (OFII). Anularea acestor masuri depinde de o simpla decizie a guvernului de la Paris, la fel cum au procedat Italia si Irlanda.

Pe de alta parte, premierul Ayrault l-a sustinut in acelasi interviu pe ministrul sau de Interne, Manuel Valls, criticat de stanga pentru evacuarea taberelor de romi in cursul acestei veri.

"Trebuie sa privim lucrurile in fata: au aparut cartiere saracacioase" (asa-numitele bidonvilles in limba franceza), constata el considerand acest lucru "inacceptabil". "Hotararile justitiei trebuie puse in aplicare. Obligatia mea este sa gasesc solutii cu claritate, fermitate si umanitate", a adaugat Ayrault.

Cei mai multi romi din Franta provin din Romania si Bulgaria.

Premierul francez va conduce miercuri o reuniune interministeriala pe tema romilor. Ulterior, el va primi reprezentanti ai colectivului Romeurope.

Intr-un discurs rostit la Grenoble in vara anului 2010, fostul presedinte conservator Nicolas Sarkozy i-a calificat pe romi drept scandalagii. Ingrijorata de aceasta stigmatizare pe criterii etnice, Comisia Europeana a decis sa puna Franta sub supraveghere.

Evacuarile recente au determinat Comisia sa reinstituie pe data de 10 august aceasta masura asupra Frantei, care s-a angajat ca pana la sfarsitul lunii va oferi garantii "impotriva expulzarilor arbitrare si a tratamentelor discriminatorii".

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1602 ori