Franta surprinde placut in T3. Va reusi Hollande sa mentina trendul?

Vineri, 16 Noiembrie 2012, ora 14:40
1428 citiri
Franta surprinde placut in T3. Va reusi Hollande sa mentina trendul?

Franta a anuntat joi o crestere a economiei de 0,2%, in ciuda ingrijorarilor analistilor si institutiilor de prognoza, privind evolutia acesteia.

Mentinerea acestui trend pozitiv va depinde insa de capacitatea administratiei Hollande de a implementa o serie de reforme pentru cresterea competitivitatii celei de-a cincea economii ca marime din lume.

Pe ce baza a crescut economia franceza

Consumul casnic, motorul economiei franceze de doua trilioane de euro, a crescut cu 0,3% in trimestrul trei, dupa ce anterior se micsorase cu 0,2%, scrie Reuters.

Productia industriala din iulie - septembrie a reusit si ea sa creasca simbolic cu 0,1%, dupa ce anterior suferise un usor declin.

Pe de alta parte, scaderea investitiilor si reducerea stocurilor companiilor, pe fundalul temerilor privind evolutia cererii in 2013, au incetinit economia in aceasta perioada.

Cresterea exporturilor s-a accelerat in T3 cu 0,5%, fata de 0,3% pe trimestrul doi, in timp ce importurile au scazut cu 0,6%, dupa ce anterior se marisera cu 1,6%.

O "gura de aer proaspat" pentru Presedintele Hollande

Cresterea economica de pe trimestrul trei a constituit o "gura de aer proaspat" pentru Francois Hollande care s-a straduit marti, timp de trei ore, sa convinga jurnalistii si publicul de coerenta masurilor economice pe care le-a luat in cele sase luni de cand se afla la conducerea Frantei, potrivit The Wall Street Journal.

"Misiunea mea este simpla: sa reiau cresterea si sa reduc somajul", a precizat presedintele francez cu aceasta ocazie.

Hollande s-a confruntat in ultima perioada cu un val de critici atat din partea presei de dreapta, cat si a celei de stanga, iar sprijinul sau popular a scazut semnificativ, pe fondul somajului crescut, inchiderii unor fabrici si perspectivelor economice sumbre.

Imediat dupa preluarea puterii, presedintele Frantei a luat o serie de masuri pentru a-si rasplati alegatorii: a crescut salariul minim, a redus varsta minima de pensionare si a anuntat crearea a 60.000 de noi posturi in sectorul educational. Acestea au fost criticate in schimb de reprezentantii mediului de afaceri si presa de dreapta.

Competitivitatea, principala problema a economiei franceze

Exista un punct asupra caruia atat guvernul francez, cat si institutiile financiare si analistii cad de acord: Franta trebuie sa-si recastige competitivitatea.

FMI-ul a avertizat in raportul sau anual cu privire la economia franceza ca aceasta trebuie sa adopte "un program comprehensiv de reforme structurale", altfel Franta risca sa ramana in urma Spaniei si Italiei, care au fost deja lovite puternic de criza, scrie Financial Times.

Pierre Moscovici, ministrul francez de finante, sustine ideea ca tara sa trebuie sa isi recastige competitivitatea.

"Franta ramane a cincea putere economica a lumii, care are toate resursele, dar care trebuie sa-si recastige competitivitatea", a declarat acesta pentru Financial Times.

Ingrijorari privind competitivitatea franceza au aparut si la guvernul german, iar politicienii europeni sunt tot mai preocupati de posibilitatea ca pietele financiare sa se intoarca impotriva Frantei.

Totusi, dupa anuntul de joi, investitorii s-au grabit sa cumpere bondurile franceze, randamentul obligatiunilor pe doi ani scazand la un nivel record.

Ce masuri pregatesc francezii

In bugetul pentru 2013, administratia Hollande a anuntat cresteri de taxe in valoare de aproximativ 20 de miliarde de euro, in special pentru indivizii si firmele cu venituri de peste un milion de euro.

De asemenea, se vor taia 10 miliarde de euro din cheltuielile bugetare, din care 1,2 miliarde vor fi din investitii, in incercarea de a reduce deficitul la 3% si a creste economia cu 0,8%.

Analistii Bloomberg considera insa ca un deficit de 3,7% ar fi mai realist, iar prognoza FMI pentru cresterea PIB francez este de doar 0,4% pentru 2013.

Franta se pregateste pentru cel mai dur buget din ultimele trei decenii

Guvernul francez incearca totusi sa compenseze cresterea taxelor si reducerea investitiilor. El a anuntat un plan de reducere a costurilor suportate de angajatori cu 6%, ceea ce ar insemna deduceri fiscale la taxele pentru angajatori in valoare de 20 de miliarde de euro.

Ramane de vazut care va fi efectul acestei initiative in perioada urmatoare, tinand cont ca somajul din Franta a ajuns la 10,2%, un nivel record pentru ultimii 13 ani.

In plus, s-au propus si noi masuri de crestere a investitiilor si stimulare a mediului de afaceri, iar impreuna cu sindicatele si angajatorii se pregateste o reforma a pietei muncii.

Este vorba aici de "reinceperea unei politici de reindustrializare", adica "punerea industriei pe o baza noua" care i-ar permite Frantei sa aspire la o competitivitate economica din ce in ce mai apropiata de a Germaniei, a explicat analistul economic Mircea Cosa pentru Business24.

Astfel, potrivit lui Mircea Cosa, guvernul de la Paris va miza pe de-o parte pe incercarea de a creste calitatea si competitivitatea tehnologica a productiei, iar pe de alta parte, pe colaborarea cu sindicatele si parteneriatul sectorului public cu detinatorii de capital privat.

Parteneriatul public privat este important mai ales "in sectoare in care statului ii este greu sa mai faca fata", arata analistul economic.

Reformele lui Hollande ar putea intampina insa o "bariera de aplicabilitate", tinand cont de orientarea socialista a promisiunilor politice ale noului presedinte, sustine Cosa.

Totusi, in cazul in care reformele vor fi sustinute, Franta va putea pe termen lung sa reduca somajul si sa isi creasca performanta economica, atat din punct de vedere cantitativ, dar si din punct calitativ, astfel incat sa-si mareasca ulterior si influenta politica, a mai precizat Cosa.

#crestere economica Franta, #criza economica Franta, #relansare economica Franta, #analiza economie Franta, #masuri economice Franta, #politica Hollande , #Franta