Franta risca sa isi piarda ratingul AAA ?

Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 22:31
844 citiri
Franta risca sa isi piarda ratingul AAA ?

Franta nu ar trebui sa aiba ratingul de stat AAA avand in vedere perspectivele scazute de crestere economica ale tarii, cat si situatia conturilor publice, afirma un raport publicat de Consiliul de la Lisabona si de banca germana Berenberg Bank.

Economia Frantei este evaluata ca fiind a 13-a din cele 17 tari din zona euro, cu mult in urma altor tari cu rating AAA, precum Germania, Finlanda sau Tarile de Jos, scrie The Local.

In plus, perspectivele economice ale Frantei sunt mediocre si de aceea nu ar trebui considerata o economie de conducere, se spune in raportul Barometrul Euro Plus.

De asemenea, trebuie remarcat si faptul ca Franta, cu un rating de AAA, este evaluata intre Spania si Italia, tari care se lupta pentru a-si finanta datoriile si a reasigura investitorii.

Marti, discrepanta dintre ratele de imprumut pe 10 ani dintre Germania si Franta s-au adancit, atingand un nivel record de 172,6 punce de baza, ceea ce reprezinta un semn ca investitorii se tem sa cumpere obligatiuni ale statului francez.

In termeni economici, aceasta situatie se traduce prin faptul ca Franta va trebui sa plateasca de doua ori mai mult ca Germania pentru a se imprumuta.

Saptamana trecuta, agentia de rating Standard&Poor's a emis o declaratie de retrogradare a ratingului Frantei, dupa care a revenit asupra deciziei, afirmand ca a fost o eroare.

Raportul Consiliului de la Lisabona conchide insa ca Franta ar trebui sa implementeze reforme cruciale chiar inainte de alegerile prezidentiale din aprilie, pentru a-si pastra ratingul actual.

#rating franta, #Franta retrogradare rating , #Franta