Franta risca sa agraveze situatia zonei euro dupa retrogradarea Moody's

Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 14:30
1297 citiri
Franta risca sa agraveze situatia zonei euro dupa retrogradarea Moody's

Pierderea ratingului maxim "AAA" din partea Moody's de catre Franta ar putea slabi pozitia presedintelui francez, Francois Hollande, in negocierile pentru bugetul UE si ar putea agrava ingrijorarea in Germania privind competitivitatea celei de-a doua mari economii din zona euro.

Retrogradarea Frantei, cu o treapta de la "AAA" la "AA+", reflecta temerile unor politicieni germani ca esecul presedintelui Hollande de a recunoaste urgenta problemelor economiei franceze risca sa agraveze criza din Europa, potrivit Bloomberg.

Moody's: Franta pierde ratingul maxim "Aaa"

"Scaderea ratingului va creste mult presiunea asupra Frantei. Ofera Germaniei un avantaj mai mare in fata Frantei", a declarat Jan Techau, director la biroul din Bruxelles al Carnegie Endowment for International Peace.

Costurile de imprumut ale Frantei au scazut dupa ce agentia Standard & Poor's a retrogradat ratingul suveran al tarii in ianuarie, astfel ca impactul deciziei Moody's ar putea fi mai mult politic decat financiar.

Randamentul costurilor de imprumut pe 10 ani ale Frantei a urcat, marti, cu 0,02 puncte procentuale, la 2,09%, foarte aproape de minimul record de 2% inregistrat in august.

Diferenta dintre randamentele pe 10 ani ale Frantei si Germaniei este in prezent de 0,73 puncte procentuale, comparativ cu 2 puncte procentuale in urma cu un an si 1,43 puncte procentuale in mai, cand Hollande a preluat postul de presedinte.

"Nu vreau sa minimalizez aceasta decizie, dar Franta ramane una dintre economiile cu cele mai ridicate ratinguri. Nu va exista o reducere a increderii intre Franta si Germania", a declarat ministrul francez de Finante, Pierre Moscovici, intr-o conferinta de presa la Paris.

Franta s-a opus, inaintea summit-ului care incepe joi la Bruxelles privind noul buget multianual al UE, propunerilor pentru diminuarea fondurilor pentru agricultura, in timp ce Germania vrea sa limiteze cheltuielile UE.

#Franta retrogradare Moodys, #Franta criza zona euro, #economie franta , #Franta