Franta reduce cheltuielile cu 10 miliarde de euro in 2013

Vineri, 07 Septembrie 2012, ora 17:39
1251 citiri
Franta reduce cheltuielile cu 10 miliarde de euro in 2013
Francois Hollande, presedintele Frantei

Franta va reduce in 2013 cheltuielile publice cu 10 miliarde de euro, excluzand plata dobanzilor pentru datoria tarii si pensii, pentru a indeplini tinta de deficit bugetar de 3% din PIB, a anuntat vineri seful statului francez, Francois Hollande.

"Cheltuielile, excluzand serviciul datoriei si pensiile, vor fi stabilizate in termeni nominali, ceea ce ne va permite sa economisim peste 10 miliarde de euro (12,64 miliarde de dolari)", a afirmat oficialul francez, transmite Reuters.

Guvernul francez anunta in iulie ca intentioneaza sa stranga 7,2 miliarde de euro in 2012 prin majorarea taxelor pentru companii si gospodariile instarite, in incercarea de a acoperi deficitul provocat de o crestere economica anemica.

Principala masura inclusa in proiectul de rectificare a bugetului este o suprataxa "exceptionala" de 2,3 miliarde de euro care va fi platita in acest an de gospodariile care castiga mai mult de 1,3 milioane euro pe an. In plus, va fi introdusa o taxa speciala pentru marile banci si companii energetice care ar urma sa aduca alte 1,1 miliarde de euro. De asemenea, va fi eliminata scutirea de la plata cotizatiilor sociale pentru orele suplimentare, iar taxa pentru tranzactiile financiare va fi dublata pana la 0,2%.

Curtea de Conturi a avertizat recent ca Franta va fi nevoita sa gaseasca intre sase si zece miliarde de euro in acest an si nu mai putin de 33 de miliarde de euro in 2013 pentru a-si atinge tintele de deficit convenite cu Uniunea Europeana, in caz contrar riscand sa tulbure pietele.

Economia franceza, a doua mare economie din zona euro, a inregistrat o crestere zero in trimestrul al doilea al acestui an comparativ cu trimestrul precedent. Este al treilea trimestru consecutiv in care Produsul Intern Brut al Frantei inregistreaza o crestere zero. Cu toate acestea rezultatele sunt mai bune decat se asteptau analistii. Atat Banca Centrala a Frantei cat si mai multi economisti se asteptau ca economia franceza sa inregistreze o contractie de 0,1% in al doilea trimestru al acestui an.

#taxe Franta, #reduceri cheltuieli Franta, #tinta deficit franta , #Franta