Franta nu va adopta noi masuri de austeritate

Marti, 06 Decembrie 2011, ora 11:13
1183 citiri
Franta nu va adopta noi masuri de austeritate

Guvernul francez nu va adopta noi masuri de austeritate dupa ce S&P a avertizat, luni noaptea, ca ar putea retrograda Franta cu doua trepte de la AAA, afirma ministrul francez al Finantelor, potrivit caruia analiza agentiei nu a luat in calcul acordul franco-german privind modificarea Tratatului UE.

Intr-o interventie televizata la cateva minute dupa ce Standard&Poor's a anuntat ca ar putea retrograda in masa 15 tari din zona euro, ministrul francez al Finantelor, Francois Baroin, a indicat ca decizia agentiei ilustreaza o problema de incredere la nivel european, si nu vizeaza situatia Frantei in particular.

"Problema este una de incredere in zona euro. Avem nevoie de mai multa integrare, la nivel bugetar. Nu avem nevoie de un al treilea plan de austeritate. Nu avem nevoie de masuri suplimentare. Trebuie sa impunem coordonarea politicilor la nivel european", a declarat oficialul francez, citat de Reuters.

Temerile privind deficitul bugetar ridicat si expunerea bancilor franceze pe statele de la "periferia" zonei euro au apropiat criza datoriilor de stat de Franta, in pofida masurilor luate de guvern pentru consolidarea finantelor publice.

Franta este din aceasta vara o tinta permanenta a zvonurilor privind retrogradarea ratingului. Coborarea calificativului Frantei cu o treapta ar induce statului costuri suplimentare de 3 miliarde euro pe an la serviciul datoriei de stat.

S&P a avertizat luni noapte ca ar putea reduce ratingurile a 15 state din zona euro, inclusiv cele sase tari calificate AAA, daca liderii europeni vor amana din nou, la summit-ul UE de vineri, convenirea unui plan decisiv si credibil de combatere a crizei datoriilor de stat. Comunicatul S&P prefigureaza retrogradari cu o treapta pentru cinci tari AAA, insa ratingul Frantei ar putea fi coborat cu doua trepte.

Intr-o declaratie comuna transmisa dupa anuntul S&P, presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel au aratat ca sunt hotarati sa faca tot posibilul pentru a asigura stabilitatea zonei euro. Cei doi lideri au aratat ca au luat la cunostinta decizia S&P, insa au subliniat ca acordul convenit luni privind modificarea Tratatului UE va consolida stabilitatea zonei euro.

Summit-ul UE de vineri este considerat unul decisiv pentru viitorul zonei euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Franta Standard Poors, #masuri austeritate franta , #Franta