Franta: Ministrul Bugetului a demisionat. Va fi cercetat pentru evaziune fiscala

Miercuri, 20 Martie 2013, ora 16:44
1563 citiri
Franta: Ministrul Bugetului a demisionat. Va fi cercetat pentru evaziune fiscala

Administratia François Hollande se confrunta cu primul scandal de amploare pe fondul demisiei ministrului Bugetului, Jerome Cahuzac, la cateva ore dupa o motiune de cenzura dezbatuta miercuri in Parlament.

Sondaje in scadere, indicatori economici si sociali nefavorabili, probleme de comunicare si demisia lui Jerome Cahuzac, unul dintre oamenii de baza ai guvernului, au loc in plina activitate de pregatire a bugetului, intr-un moment extrem de dificil, relateaza AFP.

Chiar daca a insistat sa-si exprime nevinovatia, ministrul demisionar este suspectat ca ar avea un cont in Elvetia, ceea ce va face obiectul unei anchete judiciare, acuzatiile impotriva patand imaginea unui guvern "exemplar", revendicat de François Hollande.

Presedintele francez a anuntat ca a acceptat demisia lui Jerome Cahuzac, la trei ore dupa ce parchetul anuntase deschiderea unei anchete judiciare pentru spalare de taxe fiscale in acest scandal, mai controversat datorita faptului ca ministrul a facut din lupta impotriva evaziunii fiscale una dintre prioritatile sale.

Procurorii au mai apreciat ca Jerome Cahuzac insusi vorbea despre un cont intr-o banca elvetiana, intr-o inregistrare telefonica difuzata in decembrie de catre site-ul de informatii Mediapart.

Actionand rapid, seful statului, care a subliniat "talentul si competenta" fostului ministru si a salutat "decizia pe care a luat-o, de a-si prezenta demisia din guvern pentru a-si apara mai bine onoarea", a dorit sa evite tergiversarea scandalului.

"Am intrat intr-un ciclu sau un foileton judiciar, care risca sa devina un foileton politic", a marturisit un apropiat al presedintelui, care a apreciat ca in numele "exemplaritatii", ar fi "mai bine sa actionam acum".

La masa Consiliului de ministri de miercuri dimineata, Bernard Cazeneuve, noul titular al portofoliului, va ocupa locul lui Jerome Cahuzac. Fostul ministru al Afacerilor Europene nu mosteneste o misiune usoara: el trebuie repede sa reia discutiile delicate incepute de pedecesorul sau, alaturi de fiecare dintre colegii sai de guvern, pentru a identifica economiile de care este nevoie pentru a reduce deficitul.

#demisie ministru buget Franta, #scandal coruptie Franta, #evaziune ministri Franta, #criza economica Franta , #Franta