Franta lanseaza un plan ambitios de reindustrializare

Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 08:50
1338 citiri
Franta lanseaza un plan ambitios de reindustrializare
Sursa foto: The Guardian

Franta, tara cu o traditie solida in inginerie si inventica, dar cu o industrie in declin in ultimii ani, a lansat joi un program ambitios de reindustrializare, de 3,7 miliarde de euro, concentrat pe produse de inalta tehnologie precum materiale inteligente si vehicule fara pilot.

"Vrem sa promovam o noua Franta industrializata. Franta trebuie sa isi innoiasca productia, utilizand cele mai recente tehnologii, echipamente, utilaje si proiecte", a declarat presedintele François Hollande, in prezenta mai multor ministri, la anuntarea unui plan in 34 de puncte.

Unele dintre aceste proiecte au fost deja lansate, cum este o masina care consuma 2 litri de carburant la 100 de kilometri si TGV-ul viitorului.

Programul se refera la un numar mare de sectoare, respectiv transporturi (vehicule fara pilot, avion electric), textile, chimie ecologica, retea electrica, robotica, biotehnologie medicala, nanoelectronica.

Seful statului a explicat ca planul nu este o revenire la anii '60, cand statul era ordonator, producator si client. Statul va interveni prin legislatie, mijloace fiscale, comenzi, dar si cu finantare publica.

In total, ar putea fi alocate 3,7 miliarde de euro, cu obiectivul ca investitiile sa fie aduse la un nivel superior de investitiile private.

In Franta au fost desfiintate 750.000 de locuri de munca in industrie in ultimii 10 ani, industria a pierdut 6 puncte procentuale din ponderea in PIB, iar deficitul comercial a depasit 60 de miliarde de euro, a aratat presedintele.

Parisul vrea sa revina in ofensiva, a spus Hollande, cu trei axe strategice, tranzitia energetica si de mediu, sanatatea si industria digitala.

Intentia Guvernului este ca in urmatorii 10 ani sa fie reinfiintate 475.000 de locuri de munca si sa fie creata valoare adaugata de 45 de miliarde de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#reindustrializare Franta, #investitii Franta, #criza economica Franta , #Franta