Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Franta are nevoie de angajatii romani

Franta are nevoie de angajatii romani


Accesul la locuri de munca pentru romani si bulgari a fost extins in Franta la 291 de meserii, fata de 150 anterior, in sectoare in care angajatorii intampina dificultati la recrutare, potrivit unei decizii publicate duminica in Jurnalul Oficial, relateaza AFP.

Decizia a semnata de ministrii de Interne Manuel Valls si al Muncii Michel Sapin.
Intre meseriile nou autorizate figureaza cea de coafor, tinichigiu auto, transportator de mobila la mutarea locuintei, intretinator de spatii de verzi sau manager de personal pentru bucatarie.

Lista completata acopera majoritatea sectoarelor, inclusiv constructii si lucrari publice (muncitor, reparator de acoperisuri, desenator, etc.), hotelier (bucatar, ospatar, etc.), agricultura, pescuit, industrie (sudor, mecanic, etc.), comert si intretinere. Pe lista de afla si functii in domeniul informatic, bancar si financiar.

Aceasta relaxare a fost anuntata la 22 august de catre Guvern, in acelasi timp cu suprimarea unei taxe pe care angajatorul avea obligatia sa o plateasca pentru recrutarea de cetateni europeni din Romania si Bulgaria, majoritatea romi, prezenti in Franta.

Romanii si bulgarii sunt supusi pana la sfarsitul lui 2013 unor restrictii. In afara de exercitarea unei meserii autorizate, ei au nevoie totodata de o autorizatie de munca, eliberata de catre prefectura. Toate asociatiile reclama "anularea totala" a obligatiilor tranzitorii impuse.

Potrivit Guvernului, aceasta cvasidublare a listei de meserii raspunde unei "duble preocupari". Pe de o parte este menita "sa anticipeze in mod progresiv intrarea Romaniei si Bulgariei in domeniul dreptului comun aplicabil tuturor cetatenilor comunitari, care va interveni cel mai tarziu la 31 decemrbie 2013", precizeaza cele doua ministere intr-un comunicat.

Pe de alta parte ea vizeaza "sa faciliteze" "insertia" lor prin intermdiul unor "actiuni concrete", accesul pe piata muncii fiind "una dintre cheile principale ale acestei insertii".

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1891 ori