Franta a stabilit taieri bugetare de 28 miliarde de euro in 2014 si 2015

Marti, 02 Iulie 2013, ora 14:57
1490 citiri
Franta a stabilit taieri bugetare de 28 miliarde de euro in 2014 si 2015

Franta are ca obiectiv realizarea unor economii la buget de aproximativ 28 miliarde de euro in 2014 si 2015, pentru a restabili situatia finantelor publice, a declarat marti ministrul francez de Finante, Pierre Moscovici.

Guvernul nu a reusit sa gaseasca un echilibru adecvat intre majorarea taxelor si reducerea cheltuielilor, pentru a reduce deficitul bugetar fara a afecta economia aflata in recesiune, transmite Reuters.

Vorbind inaintea unei dezbateri parlamentare asupra proiectului de buget pe 2014, ministrul francez de Finante a explicat ca Guvernul vrea sa faca economii de 14 miliarde de euro in 2014.

"Acest Guvern va reduce semnificativ cheltuielile", a declarat Moscovici la postul de televiziune BFMTV, adaugand ca si in 2015 economiile vor fi similare cu nivelul planificat pentru 2014.

Moscovici a avertizat ca unele taxe ar putea creste pentru restabilirea situatia finantelor publice desi este prea devreme sa anunte despre ce taxe este vorba.

Guvernul are ca obiectiv mentinerea unui deficit public de 3,7% din PIB in acest an.

Intr-un raport publicat saptamana trecuta de Curtea de Conturi se arata ca Franta are sanse mici sa atinga tinta revizuita de deficit bugetar fixata pentru acest an si va trebui sa faca eforturi cu reducerea cheltuielilor publice daca vrea sa scada deficitul public sub 3% din PIB pana in 2015.

In raportul sau, Curtea de Conturi subliniaza ca in conditiile in care exista riscul ca economia sa se contracte in acest an, afectand veniturile din taxe, exista doar o mica sansa ca Franta sa respecte tinta de deficit de 3,7% din PIB.

Guvernul de la Paris a abandonat o promisiune anterioara care viza reducerea deficitului pana la 3% din PIB in acest an si la inceputul lunii mai a obtinut de la Comisia Europeana un ragaz de doi ani pentru a reveni in limitele Pactului de stabilitate.

Franta, a doua mare economie a zonei euro, a intrat din nou recesiune, a treia de la criza financiara din 2008-2009, dupa un declin al Produsului Intern Brut de 0,2% in primul trimestru din 2013, similar cu cel inregistrat in ultimele trei luni din 2012, conform datelor finale publicate recent de Institutul de Statistica (Insee).

O recesiune este definita in mod tehnic drept doua trimestre consecutiv de contractie a economiei.

Dupa un declin de 0,2% in primele trei luni din 2013, economia franceza ar urma sa inregistreze un avans de 0,2% in trimestrul doi, sa stagneze in trimestrul trei si sa creasca cu 0,1% in ultimele trei luni, a prognozat Insee.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#taieri bugetare Franta, #economie buget Franta, #criza economica Franta, #deficit bugetar franta , #Franta