Francois Hollande, ales presedintele Frantei cu 52-53,3% din voturi

Duminica, 06 Mai 2012, ora 21:28
3670 citiri
Francois Hollande, ales presedintele Frantei cu 52-53,3% din voturi

Socialistul Francois Hollande a fost ales duminica presedinte al Frantei, obtinand intre 52 si 53,3% din sufragii in cel de-al doilea tur de scrutin, potrivit estimarilor a patru institute de sondare, informeaza AFP.

Potrivit institutelor CSA, TNS Sofres si Ipsos, Francois Hollande a obtinut 52% din voturi, fata de 48% sufragii obtinute de rivalul sau conservator Nicolas Sarkozy. Estimarile institutului Harris Interactive variaza intre 52,7 si 53,3% in favoarea candidatului socialist.

"Este o mare fericire" care "pune capat a 17 ani de domnie a dreptei la Elysee", a declarat purtatorul de cuvant al Partidului Socialist, Benoit Hamon.

Francois Hollande devine astfel cel de-al doilea presedinte socialist al celei de-a cincea republici, in 1958, dupa Francois Mitterrand (1981-1995). Nicolas Sarkozy este al doilea presedinte invins, dupa ce a detinut un prim mandat, dupa Valery Giscard d'Estaing in 1981.

Rata participarii la vot este estimata la 80-82%, ceva mai mare decat in primul tur de scrutin care a avut loc in urma cu doua saptamani, dar mai scazuta decat in cel de-al doilea tur al prezidentialelor din 2007.

Sarkozy si-a recunoscut infrangerea

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, si-a recunoscut infrangerea in fata socialistului Francois Hollande, la jumatate de ora dupa ce sectiile de votare au fost inchise, potrivit Reuters.

"Tocmai am vorbit cu el la telefon si i-am urat noroc", a declarat Sarkozy, dupa ce institutele de sondaj il indicau pe Hollande ca fiind castigator cu 51,8 spre 52% dintre voturi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Francois Hollande presedinte Franta, #alegeri Franta presedinte Hollande, #rezultat alegeri Franta , #Franta