Extrema dreapta: Dupa Grecia vor iesi din Europa Marea Britanie si Franta!

Miercuri, 24 Iunie 2015, ora 14:30
6402 citiri
Extrema dreapta: Dupa Grecia vor iesi din Europa Marea Britanie si Franta!
Foto: marinelepen.fr

Liderul Frontului National din Franta si unul dintre candidatii la presedintia tarii, Marine Le Pen, isi revendica titlul de "Madame Frexit", dupa ce a prezis recent iesirea Greciei din zona euro, urmata de Marea Britanie si Franta.

"Am castigat un ragaz de cateva luni. Astazi vorbim despre Grexit, maine va fi Brexit si dupa aceea Frexit", a declarat Le Pen, intr-un interviu acordat agentiei Bloomberg, introducand si noul termen care desemneaza abandonul euro din partea Frantei.

Cursa in patru

Marine Le Pen, actual europarlamentar din partea Frontului National, va candida in cursa pentru prezidentiale alaturi de acualul presedinte al Frantei, Francois Hollande, fostul ocupant al Palatului Elysee, Nicholas Sarkozy, si premierul Manuel Valls.

Din cei patru candidati, doar Le Pen sustine varianta iesirii Frantei din zona euro, mizand pe agitatia starnita de criza elena si referendumul care va decide viitorul Marii Britanii in UE.

"Voi fi 'Madame Frexit' daca Uniunea Europeana nu ne restituie suveranitatea teritoriala, monetara, legislativa si bugetara", a afirmat sefa extremei drepte din Franta.

Le Pen solicita o desfiintare ordonata a uniunii monetare europene, cu Franta si Germania pe post de arbitri.

In 2011, Marine Le Pen a preluat fraiele partidului de extrema dreapta de la tatal ei, Jean-Marie Le Pen, asumandu-si rolul de a transforma Frontul National intr-o forta politica in Franta.

In cei patru ani, Le Pen a reusit sa ocupe pozitia a treia in cursa prezidentiala din 2013 si a obtinut doua mandate in Legislativul francez, unde partidul nu a mai fost reprezentat din 1997.

La sfarsitul anilor '90, Jean-Marie Le Pen s-a facut remarcat pe scena politica europeana printr-o serie de atacuri xenofobe la adresa imigrantilor veniti la munca in Franta. Nici muncitorii romani ajunsi in Hexagon nu au scapat atacurilor lui.

"Daca plecam, adio euro!"

Doctrina anti-imigratie este pastrata cu strictete de urmasa lui Jean-Marie Le Pen, aceasta folosind tema ca argument pentru slaba crestere economica si somajul ridicat din Franta.

Recentul val de refugiati ajunsi in Europa din Orientul Mijlociu si Africa confera si mai multa greutate discursului politic al reprezentantilor Frontului National.

Chestiunea aceasta nu a lasat-o indiferenta nici pe Angela Merkel, cancelarul german recunoscand in Marine Le Pen unul dintre rivalii de calibru de pe scena politica europeana.

"Merkel stie perfect ca daca Franta iese din uniunea monetara, adio euro!", a precizat Marine Le Pen.

Cu toate ca liderul Frontului National nu a dat detalii despre modul in care Franta poate parasi zona euro, Le Pen cred ca un astfel de gest nu ar trebui sanctionat de institutiile financiare internationale sau de investitori.

Sondajele de opinie recente arata ca multi dintre francezi nu doresc in acest moment un al doilea mandat al lui Hollande in fruntea tarii, un procent si mai mare respingand si ideea revenirii lui Sarkozy.

Ceea ce lasa culoar liber pentru ascensiunea lui Marine Le Pen in fruntea statului.

Anti-euro, anti-imigranti

Marine Le Pen s-a distantat totusi de aripa dura a extremei drepte din Franta, care neaga Holocaustul si mizeaza pe sprijinul antisemitilor din tara.

In schimb, mesajul actual raspandit de Frontul National este unul indreptat impotriva zonei euro, a imigrantilor si a miscarilor radicale islamice.

"Pentru multi oameni din Franta si din afara Frantei o multime din argumentele sale sunt rasunatoare, mai ales in acest context politic european.

Cred ca francezii migreaza spre un lider puternic si Marie Le Pen a dovedit destula tarie intr-o multime de chestiuni", afirma John Studzinski, reprezentantul Blackstone Group.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#declin zona euro, #abandon Franta zona euro, #criza politica UE , #Franta