Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Economia europeana, trasa in jos de Franta

Economia europeana, trasa in jos de Franta
Economia Uniunii Europene a inregistrat o crestere mai mica decat cea anticipata initial, din cauza stagnarii expansiunii Frantei, reiese dintr-un sondaj efectuat de Bloomberg in randul economistilor.Economia celor zece tari care au adoptat moneda unica europeana a inregistrat o crestere de 0,6 procente pe trimestrul trei, comparativ cu cel de-al doilea trimestru cand cresterea economica a fost de 0,9 procente. In prima faza, economistii intervievati de publicatia Bloomberg estimau o crestere economica pe cel de-al treile trimestru de 0,7 procente, insa asteptarile le-au fost contrazise de cifrele inregistrate de Franta.
Pentru anul viitor, prognozele nu se arata cu nimic mai bune. Economistii se astepata chiar la o regresie, date fiind cresterile dobanzilor, a taxelor pe vanzari in Germania si a incetinrii economiei Statelor Unite. Astfel, se asteapta ca in 2007, cresterea economica sa fie de doar 1,7 procente, fata de cele 2,6 inregistrate in acest an.

De la sfarsitul anului trecut, Banca Centrala Europeana a crescut rata dobanzii de cinci ori si a dat de inteles ca o va modifica si in aceasta luna.

In septembrie, surplusul monetar din zona euro a crescut in comparatie cu lunile anterioare. In plus, inflatia a scazut la 1,6% datorita scaderii pretului la petrol. Conform Bloomberg, expertii Bancii Centrale Europene se asteapta la o crestere a preturilor de consum pana la 2,4 la suta, pentru anul acesta si anul viitor. Masura este o incercare de a mentine inflatia sub pragul de 2 procente.

Cu o luna in urma, Comisia Europeana prognoza, pentru anul viitor, o crestere economica de 2,1 la suta, mai mica decat cea de anul acesta, estimata la 2,5 la suta. De fapt, economistii sunt de parere ca Uniunea Europeana se afla deja la un apogeu economic, urmand sa treaca printr-o perioada de declin.

Bloombiz

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 842 ori