Dupa 25 de sinucideri, France Telecom isi intreaba salariatii de sanatate

Luni, 19 Octombrie 2009, ora 14:58
1469 citiri
Dupa 25 de sinucideri, France Telecom isi intreaba salariatii de sanatate

Peste 100.000 de salariati ai France Telecom, grup confruntat in ultima vreme cu 25 de sinucideri, au primit luni chestionare cu peste 160 de intrebari despre stresul la locul de munca, realizat de cabinetul Technologia, la care vor trebui sa raspunda in interval de patru saptamani, relateaza AFP, citat de NewsIn. 

"Daca macar un salariat din doi va raspunde, vom avea un punct de vedere considerabil pentru a putea pune lucrurile in miscare", a declarat directorul cabinetului, Jean-Claude Delgennes, precizand ca rezultatul nu va fi disponibil inainte de 30 noiembrie.

Salariatii France Telecom - primul furnizor de acces la internet si al treilea operator de telefonie mobila la nivel european - sunt chestionati despre sarcinile de munca, autonomie, sustinerea pe care o primesc din partea colegilor si sefilor, recunoasterea muncii prestate si despre mobilitatea in cadrul grupului.

Chestionarul precizeaza ca nu exista raspunsuri bune sau rele.

"Trebuie alese raspunsurile care corespund cel mai bine cu ceea ce traiti sau simtiti", se arata in document.

In cadrul rubricii "situatie psihologica legata de slujba" acestia sunt intrebati daca in cursul ultimelor sapte zile s-au simtit "disperati", "sub presiune" sau daca "au plans".

Joia trecuta, un alt salariat al France Telecom s-a sinucis, ridicand la 25 numarul angajatilor grupului care si-au luat viata in ultimele 19 luni, mai precizeaza AFP.

Ca urmare a acestor sinucideri, au fost incriminate metodele de management ale gigantului de telecomunicatii, care vrea sa adapteze un fost monopol public - format in proportie de 65% din functionari - noii lumi foarte competitive a telefoniei si internetului.

Salariatii recunosc ca sunt supusi unor controale foarte stricte de personal, mai ales in perioada pauzei, unor presiuni insuportabile pentru a le creste productivitatea, dezumanizarii relatiilor din cadrul grupului si unei mobilitati fortate.

Conducerea France Telecom a lansat discutii cu sindicatele legat de stresul la locul de munca dupa ce a fost supusa unei presiuni din ce in ce mai puternice in acest sens.

De altfel, de mai multi ani, sindicatele critica atmosfera neplacuta de munca si presiunea la care sunt supusi salariatii, in special pentru a-i determina sa se inscrie intr-un plan de restructurari voluntare, prin care 22.000 de angajati si-au dat demisia in decurs de trei ani.

In locul lor, au fost angajate 5.000 de persoane.

Din punctul de vedere al sindicatelor, metodele de management se afla la originea acestei serii de sinucideri constatate din februarie 2008.

Astfel, in France Telecom rata sinuciderilor este de 5,4 la 100.000 de salariati anual, fata de o medie de 1,6 la 100.000 de angajati in Franta. 

#de, #france, #loc, #munca, #stres, #telecom , #Franta