Deficitul comercial al Frantei a crescut anul trecut cu 20%

Marti, 07 Februarie 2012, ora 14:31
1041 citiri
Deficitul comercial al Frantei a crescut anul trecut cu 20%

Deficitul comercial al Frantei a crescut anul trecut cu 19,6%, de la 51,5 miliarde de euro in 2010 la 69,6 miliarde de euro, subliniind un declin de competitivitate pe care presedintele Nicolas Sarkozy vrea sa-l combata prin reducerea taxelor platite de companii pentru angajati.

Exporturile au avansat cu 8,6%, la 429 miliarde de euro, au anuntat, marti, autoritatile franceze, in timp ce importurile s-au majorat cu 12%, la 498 miliarde de euro.

In perspectiva alegerilor prezidentiale ce urmeaza sa se desfasoare in mai putin de trei luni, deficitul comercial a devenit un subiect politic simbolizand declinul Frantei. Sarkozy vrea sa creasca nivelul TVA pentru a finanta o reducere a taxelor platite de de angajatori, despre care afirma ca afecteaza industria. Contracandidatul sau socialist, Francois Hollande, intentioneaza in schimb sa infiinteze o banca de stat pentru investitii, care sa finanteze cercetarea si dezvoltarea, potrivit Bloomberg.

"Deficitul comercial al Frantei s-a inrautatit timp de un deceniu si este vorba in mod clar de competitivitate", a declarat economistul Societe Generale Michel Martinez.

Franta a avut deficit comercial in fiecare an incepand din 2002.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Comertului, in perioada 2000-2010, exporturile Germaniei au urcat cu 126%, in timp ce Franta, cu un avans de 50%, a fost depasita chiar si de Italia, care si-a majorat livrarile la extern cu 72%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#deficit comercial franta, #deficit comercial franta sarkozy, #nicolas sarkozy franta , #Franta