Datoria publica a Frantei a ajuns la jumatatea acestui an la 73,9% din PIB

Miercuri, 30 Septembrie 2009, ora 12:53
1200 citiri
Datoria publica a Frantei a ajuns la jumatatea acestui an la 73,9% din PIB

Datoria publica a Frantei a crescut in al doilea trimestru cu 61 miliarde euro, totalul datoriilor cumulate de stat, de securitatea sociala si de administratiile locale ajungand la peste 1.428 miliarde euro, echivalent cu circa 73,9% din produsul intern brut (PIB), potrivit Les Echos, preluat de NewsIn.

In ultimele trei luni, contributia statului la datoria publica a avansat cu 54,6 miliarde euro, in timp ce datoria aministratiilor locale a scazut cu 1,8 miliarde.

Datoria organismelor din cadrul administratiei centrale a fost de 109,8 miliarde, compartiv cu 109,3 miliarde euro in primul trimestru, iar datoria organismelor de securitate sociala a crescut semificativ, de la 7,7 miliarde la 41,7 miliarde.

Potrivit criteriilor prevazute in tratatul de la Maastricht, datoria a avansat cu 3,5% din PIB fata de nivelul de la finalul lunii martie 2009.

Pactul European de Stabilitate fixeaza limita maxima permisa pentru datoria publica la 60% din PIB, pentru statele Uniunii Europene.

Problema datoriei ar putea, in opinia expertilor, sa devina una dintre principalele piedici in cazul iesirii Frantei din criza, alaturi de somaj.

Miercuri, guvernul francez urmeaza sa prezinte proiectul de buget pentru 2010, ce stimuleaza cresterea economica, insa cu pretul unui deficit considerabil, ceea ce presupune mentinerea unui nivel ridicat al datoriei.

 

#contributii, #datoria, #franta, #publica , #Franta