Criza financiara din Franta dauneaza popularitatii presedintelui Hollande

Joi, 13 Septembrie 2012, ora 11:56
1251 citiri
Criza financiara din Franta dauneaza popularitatii presedintelui Hollande

Criza financiara din Franta dauneaza grav popularitatii presedintelui francez Francois Hollande. Acesta a fost aspru criticat, in conditiile in care sectorul privat se afla sub presiune, productia de masini se indreapta catre o mare criza, iar populatia e din ce in ce mai nemultumita.

Rata somajului a atins maximul ultimilor 13 ani la 10,2 procente, peste 3 milioane de cetateni ramanand fara job. De altfel, rata somajului in randul tinerilor a atins 22,7%, situatie catastrofica pentru orice economie, scrie Business Insider.

Mai mult, pretul benzinei si al motorinei se apropie de noi recorduri, ceea ce nemultumeste milioane de oameni. Ca reactie, guvernul de la Paris a decis sa impuna o scadere a accizelor pentru trei luni, reusind sa obtina, cu ajutorul companiilor petroliere, o reducere cu 6 eurocenti pe litru.

Chiar daca abia a fost ales, Francois Hollande deja primeste critici aspre din partea poporului. Intr-un sondaj, 55% dintre respondenti au declarat ca nu sunt satisfacuti de felul in care presedintele abordeaza problemele economice. Prin comparatie, doar 31% dintre francezi erau nesatisfacuti de masurile lui Sarkozy dupa prima luna la putere in 2007.

Un sondaj al OpinionWay indica faptul ca doar 46% din populatie e satisfacuta de modul in care Hollande administreaza tara, in scadere cu 14% din iulie pana in septembrie. Comparativ, in urma cu cinci ani, la aceeasi perioada dupa alegerea lui Sarkozy, 64% din electorat inca avea incredere in fostul presedinte.

Conform OpinionWay, francezii au senzatia ca liderii statului abia acum isi dau seama de gravitatea crizei economice si se tem ca guvernul nu are o viziune clara sau un plan pentru combaterea efectelor acesteia.

Intr-o incercare de redresare a situatiei, Hollande s-a adresat natiunii recent si a coborat asteptarile de crestere economica pe 2012 de la 1,2% la 0,8 procente. Pentru a mentine deficitul la acelasi nivel, el a venit cu un nou plan de masuri care ar economisi statului peste 33 miliarde de euro. Conform lui Hollande, 10 miliarde de euro din reduceri vor fi facute in sectorul public.

#incredere Francois Hollande, #franta Hollade, #alegatori Hollande, #masuri economice Hollande , #Franta