CE cere Frantei "sa respecte normele" in legatura cu expulzarea romilor

Miercuri, 18 August 2010, ora 15:50
1131 citiri
CE cere Frantei "sa respecte normele" in legatura cu expulzarea romilor

Franta "trebuie sa respecte normele" privind protectia cetatenilor europeni, a afirmat miercuri Comisia Europeana in timp ce Parisul se pregateste sa expulzeze, joi, catre Romania si Bulgaria romii aflati in situatie ilegala, relateaza AFP, informeaza Mediafax.

Franta "trebuie sa respecte normele privind libertatatea de circulatie si libertatea de exprimare" a cetatenilor europeni, a amintit purtatorul de cuvant al comisarului european pentru Justitie si drepturi fundamentale ale cetatenilor europeni, Viviane Reding.

Purtatorul de cuvant, Matthew Newman, a recunoscut ca statele au posibilitatea de a restrange libertatea de circulatie cu unele conditii. Dar, a adaugat el, Comisia Europeana urmareste situatia "foarte atent" pentru a verifica daca sunt respectate toate normele.

"Comisia Europeana a aparat constant si continua sa apere necesitatea unei integrari sociale" a romilor in toate tarile din Uniunea Europeana, a declarat, la randul sau, Amelia Torres, o alta purtatoare de cuvant a Comisiei.

Primele expulzari ale romilor aflati in situatie ilegala in Franta catre tarile lor de origine, Romania si Bulgaria, vor avea loc joi.

Un numar de 79 de romi, care au acceptat repatrierea voluntara in schimbul a 300 de euro de adult si 100 de euro de copil minor vor fi repatriati joi catre Bucuresti la bordul unui avion inchiriat, a anuntat ministrul francez al Imigratiei, Eric Besson.

Besson a subliniat ca acesta este cel de-al 25-lea zbor de acest tip organizat de la inceputul anului catre Romania si Bulgaria.

Ministrul de Interne, Brice Hortefeux, anuntase anterior ca au fost desfiintate 51 de tabere ilegale in Franta.

"In total sunt 700 de romi care vor fi trimisi in tarile lor pana la sfarsitul lunii", cu avionul, a afirmat el, precizand ca primele zboruri vor avea loc la 19 si 26 august, iar un al treilea este prevazut pentru "sfarsitul lui septembrie".

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ce, #expulzare, #franta, #libertate, #rromi , #Franta