Escrocherie financiara in stil Madoff - 10 state europene coopereaza la ancheta

Marti, 25 Iunie 2013, ora 08:28
1839 citiri
Escrocherie financiara in stil Madoff - 10 state europene coopereaza la ancheta

Sapte persoane au fost arestate in Franta in urma depistarii unei escrocherii in stil Madoff care a facut sute de victime, a declarat luni procurorul Thierry Pocquet la Rennes, precizand ca 10 tari europene coopereaza la ancheta.

'Cazul este in curs si inca nu toate elementele sunt cunoscute', a insistat el intr-o conferinta de presa.

Arestari si perchezitii au fost efectuate simultan in 17 iunie in 10 tari vizand '21 de obiective, toate indeplinite, 14 in Franta si sapte in strainatate, pentru escrocherie in banda organizata si spalare de bani agravata', a relatat magistratul, citat de AFP.

In afara de Franta, operatiuni similare au mai fost desfasurate in Belgia, Cipru, Elvetia, Germania, Italia, Luxemburg, Malta, Portugalia (in arhipelagul Azorelor) si Insulele Seychelles.

'Dintre cele 14 obiective in Franta, sapte au fost cercetate', patru persoane fiind incarcerate, intre ele aflandu-se si capul retelei, alte trei fiind lasate in libertate sub control judiciar.

Pe plan francez, au fost identificate circa '400 de victime pentru cel putin 20 de milioane de euro, dar mai raman alte cateva sute de identificat'. Escrocheria s-a dezvoltat si in strainatate, in special in Germania, a indicat magistratul.

'Este o escrocherie de foarte mare amploare, dupa un model destul de clasic. Promotorii ei promiteau randamente mirifice', pana la 30 % anual, a precizat procurorul, adaugand ca esentialul sumelor ajungea in conturi in Seychelles.

Dupa modelul sistemului folosit de americanul Bernard Madoff, condamnat in 2009 la 150 de ani de inchisoare pentru escrocarea a 20 de miliarde de dolari, 'cei care isi reclamau interesele erau satisfacuti cu bani prelevati de la noi victime', a explicat magistratul.

#escrocherie financiara, #Madoff escrocherie, #state europene scandal financiar , #Franta