Ambasadorul Frantei: Mi-au spus oameni de afaceri ca li s-a cerut mita, in Romania

Miercuri, 13 Iulie 2011, ora 00:33
1451 citiri
Ambasadorul Frantei: Mi-au spus oameni de afaceri ca li s-a cerut mita, in Romania

Ambasadorul Frantei la Bucuresti, Henri Paul, a declarat ca a avut acelasi sentiment ca ambasadorul SUA in ceea ce priveste oamenii de afaceri francezi care au venit si i-au spus "ceea ce a spus ambasadorul american".

"Mi-au spus ce a spus ambasadorul american. Adica mi-au spus ca au existat cazuri de coruptie", a adaugat el, in cadrul unui interviu acordat Mediafax. Intrebat daca a fost vorba despre cereri explicite de mita el a spus: "Da".

"Au fost propuneri aluzive/discrete (appels du pied), stiti cum se face", a adaugat ambasadorul.

El a spus ca le-a transmis oamenilor de afaceri sa se duca la politie. "Iar eu le-am spus: Uitati, mergeti si spuneti asta la politie. Duceti-va si adresati-va justitiei. Eu nu sunt nici politia, nici justitia. Si oricum, ceea ce este clar este faptul ca Franta a semnat toate conventiile internationale contra spalarii banilor, contra traficului. Deci, noi nu dam niciodata mita. Niciodata. Nu putem. Nu este deontologia intreprinderilor franceze.

Intreprinderile franceze care au venit in Romania vor sa fie exemplare. Si sunt exemplare", sustine el.

Ambasadorul a precizat ca nu stie daca in cele din urma firmele franceze s-au adresat politiei.

"Franta aici este o tara europeana ca toate celelalte. Spun ca romanii iubesc, desigur, Franta, dar iubesc si Statele Unite.

Dar Franta nu are in Romania aceeasi imagine pe care o au Statele Unite. Noi avem imaginea unei surori, unui prieten, a unui aliat. Statele Unite au imaginea unei puteri mondiale foarte puternice. Asa cred eu", a spus el.

In urma cu doua saptamani, ambasadorul SUA in Romania, Mark Gitenstein, afirma ca investitorii americani nu vin in Romania din cauza coruptiei. Acesta a marturisit marturiseste ca foarte multe companii, care se afla sau vor sa intre pe piata romaneasca, i s-au plans ca oficialii romani le cer mita.

Citeste continuarea pe ziare.com

#ambasador franta, #investitii franceze, #relatii romania franta, #oameni afaceri francezi, #mediu business, #franta, #investitii , #Franta