Alegerile din Franta sperie investitorii

Sambata, 28 Aprilie 2012, ora 10:40
1073 citiri
Alegerile din Franta sperie investitorii

Castigarea in popularitate a unor partide anti-europene si anti-masuri de austeritate in Franta ingrijoreaza investitorii, care sunt de parere ca ar putea fi exclusi de pe aceasta piata.

Marine Le Pen (foto), din partea Frontului National, un partid anti-euro si anti-imigranti, a reusit sa castige 17,9 la suta din voturile francezilor, in primul tur de scrutin al alegerilor prezidentiale.

In acelasi timp, Jean-Luc Melenchon, de la Partidul Comunist, a obtinut 11,1 la suta din voturi. Lideri, si cei care se vor infrunta in turul al doilea, sunt Francois Hollande, de la Partidul Socialist, cu 28,6% din voturi, si actualul presedinte, Nicolas Sarkozy, cu 27,4%.

Riscul, din punctul de vedere al investitorilor, este ca popularitatea acestor partide extremiste l-ar putea influenta pe viitorul presedinte, care ar putea sa nu mai ia masurile necesare redresarii economice.

"Suntem atenti la companiile listate din Franta. Daca noul presedinte cedeaza presiunii din partea acestor grupuri, bursele vor avea de suferit. Preferam sa nu ne supunem acestui risc", a declarat Pierre Mouton, manager de fond la Notz Stucki & Cie, in Geneva, care gestioneaza fonduri de 7,5 miliarde de dolari si isi reduce detinerile in Franta, citat de Bloomberg.

Economia Frantei a incetinit, iar rata somajului a ajuns la nivelul maxim al ultimilor 12 ani. In plus, din cauza datoriilor publice de peste 85 la suta din produsul intern brut, Franta si-a pierdut ratingul AAA, din partea agentiei Standard & Poor's.

"Este ingrijoratoare puterea partidelor extremiste, care spun NU Europei si NU austeritatii. In afara Frantei, Le Pen este egal cu parasirea zonei euro, iar Melenchon este egal cu nationalizarea bancilor. Nu este deloc un lucru pozitiv pentru piete", a explicat Amelie de Montchalen, economist la Exane BNP Paribas din Paris.

Citeste mai multe despre Alegerile din Franta sperie investitorii pe Ziare.com.

#investitori alegeri Franta, #alegeri franta, #economie franta , #Franta