Rusii ameninta Finlanda: Vom raspunde pe masura manevrelor NATO din Marea Baltica

Marti, 07 Iunie 2016, ora 15:01
7726 citiri
Rusii ameninta Finlanda: Vom raspunde pe masura manevrelor NATO din Marea Baltica
Foto: Royal Navy

Participarea Finlandei la exercitii militare NATO din Marea Baltica a fost criticata de Rusia, care avertizeaza ca va raspunde luand masuri proportionale cu riscurile.

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, si-a avertizat omologul de la Helsinki ca Moscova va raspunde prin mijloace inca nespecificate oricarui semn de crestere a activitatii NATO in regiune, dupa cum mentioneaza Reuters.

Ministrul Afacerilor Externe din Finlanda, Timo Soini, a primit vestea la inceputul acestei saptamani, in cadrul unei conferinte organizate la Moscova, in care Lavrov nu a ezitat sa-si arate indignarea fata de gazduirea in premiera a exercitiului naval anual Baltops 16 de catre statul vecin.

"Nu ne ascundem reactia negativa impotriva miscarii infrastructurii militare NATO inspre granitele noastre si a atragerii altor tari in activitatea militara a blocului euro-atlantic", a precizat Lavrov.

"Vom invoca dreptul suveran al Rusiei de a-si intari securitatea prin masuri proportionale riscurilor actuale. Sunt sigur ca vecinii si prietenii nostri finlandezi vor intelege acest lucru", a mai spus ministrul rus de Externe.

Oficialul de la Moscova a explicat ca nu vede niciun risc in regiunea Balticii care sa justifice militarizarea zonei.

Lavrov considera ca Finlanda isi asuma anumite provocari prin intarirea cooperarii cu blocul nord-atlantic, dar si prin deschiderea cooperarii militare cu Suedia, alt stat scandinav ramas doar la statutul de partener strategic al Aliantei.

O eventuala dorinta a celor doua tari de a accede in interiorul NATO ar putea tensiona si mai mult mult relatia dintre Moscova si Occident au avertizat oficiali din cadrul tarilor membre ale Aliantei Nord-Atlantice, dar, chiar si asa, Finlanda prefera sa se asigure cat mai bine in fata tendintelor agresive manifestate de Rusia.

"Acesta subiect poate fi discutat pe fata intre noi. Finlanda ia aceste decizii in mod independent si, bineinteles, scopul nostru este securitatea tarii. Nu exista alte motivatii", a punctat ministrul de Externe Timo Soini.

#exercitii militare Marea Baltica, #tensiuni Rusia NATO, #aderare NATO Finlanda, #exercitii navale Baltops 16 , #Finlanda