Inca un guvern european sta sa cada. Reforma serviciilor de sanatate, cauza socului politic

Vineri, 06 Noiembrie 2015, ora 11:22
2201 citiri
Inca un guvern european sta sa cada. Reforma serviciilor de sanatate, cauza socului politic
Foto: Flickr/ lago Laz

Guvernul Finlandei, condus de Juha Sipila, infrunta astazi testul decisiv in coalitie privind ramanerea la putere a guvernului de centru-dreapta.

Tensiunile politice de la Helsinki au fost declansate de programul de reforma a serviciilor de sanatate, o masura care ar urma sa reduca cheltuielile din sistem cu aproximativ 3 miliarde de euro, anunta postul CNBC.

Pastila amara

Programul de reforme tinteste echilibrarea finantelor publice din Finlanda pe termen lung, o masura considerata necesara dupa ce tara nordica a intrat in recesiune in cursul acestui an.

"Este foarte posibil sa ma intalnesc cu presedintele", a explicat premierul Sipila, facand referire la inaintarea demisiei guvernului tripartit.

Sipila a mentionat ca, intr-o astfel de situatie, ar prefera sa nu solicite declansarea alegerilor anticipate, ci sa incerce formarea unui guvern din structura actualului parlament.

In interiorul coalitiei guvernamentale, taberele au viziuni diferite in ceea ce priveste reforma din sistemul de sanatate al Finlandei.

Partidul de Centru al lui Sipila si aliatii sai din Partidul Finlandez se declara in favoarea regionalizarii tarii in 18 zone distincte, fiecare cu un buget propriu pentru sanatate.

Aliatii din Partidul Coalitia Nationala, condusi de ministrul de Finante Alexander Stabb, accepta o vianta cu doar 5 regiuni administrative, considerand ca resursele financiare ar fi astfel echilibrate.

Negocierile intre cele doua tabere guvernamentale au fost suspendate, dupa ce premierul finlandez a declarat: "Nu este vorba doar de numarul regiunilor, ci de structura si continutul programului de reforma".

Actualul guvern a ajuns la guvernare la inceputul acestei veri, in urma alegerilor generale din luna mai. Intre membrii coalitiei au mai existat contre pe tema reformelor de pe piata muncii si a gestionarii crizei imigrantilor din UE.

Finlanda are un sistem de sanatate si de asigurari sociale destul de generos, dar populatia sa de 5,5 milioane locuitori se confrunta cu fenomenul de imbatranire rapida, iar multi dintre localnici traiesc in mici comunitati din zone izolate, ceea ce ingreuneaza accesul lor la serviciile medicale din marile centre urbane.

#demisie guvern, #criza politica Finlanda, #reforma sistem sanatate , #Finlanda