Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Finlanda si Islanda, cele mai 'verzi' tari din lume

Finlanda si Islanda, cele mai 'verzi' tari din lume
Finlanda, Islanda si Norvegia figureaza pe primele locuri ale unui top al celor mai 'verzi' tari de pe Terra, care cuprinde 141 de tari, publicat joi in editiile internationale ale revistei Reader's Digest. Cele doua tari nordice s-au remarcat prin grija acordata mediului, dar si bunastarii populatiei.

Tarile din Peninsula Scandinava au 'pus monopol' si pe primele doua locuri ale unui top al oraselor in care este cel mai placut sa locuiesti, Stockholm si Oslo fiind pe prima, respectiv a doua pozitie in acest clasament. Capitalele nordice au devansat Munchenul, situat pe locul patru, si Parisul, ce ocupa pozitia a 16-a. In coada plutonului se afla Bangkok, Canton, Bombay, Shanghai si 'lanterna rosie' - Beijingul.

Primele zece locuri ale clasamentului celor mai 'verzi' tari ale lumii sunt ocupate aproape in exclusivitate de state europene, cu exceptia locului 9, pe care se afla Uruguay. Chiar si asa, Germania ocupa pozitia a 21-a, iar Marea Britanie - a 25-a. Statele Unite ale Americii, tara unde a fost raportat cel mai ridicat nivel al emisiilor de gaze cu efect sera, se situeaza pe pozitia a 23-a.

Algeria, statul african cel mai bine clasat in acest top, apare pe pozitia a 72-a. De altfel, ultimele treizeci de locuri de pe lista sunt ocupate in intregime de tari africane, printre acestea numarandu-se Etiopia, Nigeria, Sierra Leone, Burkina Faso si Ciad.

Clasamentul a fost realizat pe baza unor criterii de mediu, printre care se numara calitatea aerului, a apei, biodiversitatea sau emisiunile da gaze cu efect de sera. Au fost luate in considerare, de asemenea, si criterii sociale precum Produsul Intern Brut, nivelul de educatie, rata somajului sau speranta medie de viata. Pentru realizarea studiului au fost consultate si date ale Indicatorului de dezvoltare umana al ONU si ale Indicelui 2005 de dezvoltare durabila, elaborat de universitatile americane Yale si Columbia, in colaborare cu Forumul Economic Mondial.

Pentru intocmirea clasamentului oraselor, redactiile internationale ale Reader's Digest au adunat informatii de la municipalitatile locale si Baza de date a Uniunii Internationale a Transportului Public.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1387 ori