Finlanda, cea mai prospera tara din lume. Romania, pe locul 48

Luni, 26 Octombrie 2009, ora 22:38
2369 citiri
Finlanda, cea mai prospera tara din lume. Romania, pe locul 48

Romania se afla pe locul 48 intr-un clasament privind prosperitatea populatiei, format din 104 state din intreaga lume, in care a fost devansata de majoritatea tarilor europene, prima pozitie fiind ocupata de Finlanda, potrivit unui indice calculat de Legatum Institute.

La realizarea indicelui au fost analizati mai multi factori, respectiv fundamentele economice, antreprenoriatul si inovatia, institutiile democratice, educatia, sistemul sanatatii, siguranta si securitatea, guvernanta, libertatea personala si capitalul social din fiecare tara.

Romania a inregistrat un punctaj mediu pentru acesti factori, cu exceptia libertatii personale si a capitalului social, unde situatia este considerata necorespunzatoare. In acceptiunea studiului, libertatea personala se refera la capacitatea unui individ de a-si stabili cursul vietii.

In privinta capitalului social, este vorba despre gradul de incredere in relatiile interumane si soliditatea comunitatilor. Romania este devansata, pe pozitia 47, de Emiratele Arabe Unite, si urmata de Jamaica.

Dintre statele est-europene foste comuniste, Slovenia este cel mai bine plasata, pe locul 20, urmata de Cehia, pe pozitia 25, Ungaria pe 27, Polonia pe 29. Alte tari care devanseaza Romania sunt Estonia, pe locul 31, Croatia pe 35, Letonia pe 37 si Bulgaria pe pozitia 46.

In urma Romaniei se afla Ucraina, pe locul 61 si Rusia pe 69, precum si state din Orientul Mijlociu, Africa, America de Sud si Asia. Dintre acestea, China se afla pe locul 75. Primele zece state clasate sunt Finlanda, Elvetia, Suedia, Danemarca, Norvegia, Australia, Canada, Olanda, Statele Unite si Noua Zeelanda.

Statele Unite s-au plasat pe pozitia a noua, Marea Britanie este pe pozitia a 12-cea, urmata de Germania pe locul 14, Japonia pe 16, Franta pe 17 si Spania pe 19. Indicele privind prosperitatea calculat de Legatum Institute ia in considerare natura prosperitatii si cum este obtinuta.

Clasamentul include 104 tari din intreaga lume, unde se afla 90% din populatia lumii, si a fost realizat in functie de eficienta in stimularea economiei si a bunastarii sociale.

Prosperitatea include, in analiza institutului, atat bunastarea materiala cat si calitatea vietii. Astfel, clasamentul a fost realizat in baza conditiilor care sustin prosperitatea si nu dupa nivelul actual al bunastarii materiale.

Legatum Institute, partea a grupului financiar Legatum din Dubai, este un institut independent de cercetare si consultanta in domeniul dezvoltarii mondiale, libertatii umane si bunastarii. 

#finlanda, #romania, #prosperitate, #bani , #Finlanda

Curs valutar

1 EUR = 4.9766 RON

-0.0002

1 USD = 4.6402 RON

-0.0062
  1. Autoritățile anunță un ritm bun pe un tronson din Autostrada Moldovei. Cum arată șantierul, la trei luni de la începerea lucrărilor FOTO&VIDEO
  2. Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
  3. Ce se schimbă pentru românii care vor să cumpere vechime pentru pensie. Modificări importante de la 1 iulie
  4. Se schimbă cardurile bancare. Ce se modifică la plățile online
  5. Petro-dolarii au devenit istorie! Arabia Saudită dă o lovitură puternică dolarului american
  6. Undă verde pentru vânzarea unei bănci din România. Un grup italian își consolidează poziția pe piață
  7. OMV așteaptă o rată internă a profitabilității de 12% de pe urma dezvoltării proiectului Neptun Deep din Marea Neagră
  8. Peste două tone de trufe din Gorj vor ajunge în restaurantele de lux din Europa de Vest. Cât costă un kilogram din ciupercile rare
  9. Se închide o fabrică importantă din industria alimentară. Concedierile anunțate de conducerea companiei
  10. Mutare agresivă la Bruxelles contra Beijingului. UE trece peste așteptările analiștilor și lovește industria Chinei