Blocaj pentru Finlanda: Intrarea in NATO ar provoca o criza de proportii cu Rusia

Marti, 03 Mai 2016, ora 13:30
3040 citiri
Blocaj pentru Finlanda: Intrarea in NATO ar provoca o criza de proportii cu Rusia
Foto: NATO

Liderii de la Helsinki se vad nevoiti sa amane pentru moment planul de intrare in Alianta Nord-Atlantica. O analiza a expertilor in securitate, comandata de guvernul finlandez, arata ca o astfel de initiativa ar provoca o criza de proportii cu Rusia.

In acelasi timp, expertii sustin ca aderarea Finlandei la NATO ar avea sens numai daca si vecinii suedezi sunt decisi sa faca acelasi pas, informeaza Defense News.

In duet

Raportul intocmit pentru premierul Juha Sipila demonstreaza ca Finlanda si Suedia trebuie sa decida impreuna daca adera la structura nord-atlantica.

"O aderare a tarii, in contextul in care Suedia nu intra in NATO, ar genera o situatie strategica ciudata, cu Finlanda devenind un avanpost rupt teritorial de restul Aliantei.

Obtinerea statutului de membru va provoca o criza serioasa cu Rusia pe termen nedefinit", se arata in analiza intocmita de expertii in securitate.

Finlanda are granita comuna cu Rusia pe o distanta de 1340 km. Ultimul conflict inregistrat intre cele doua tari a fost in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial

Reprezentantii NATO au anuntat ca sunt deschisi la ideea unei aderari a Finlandei la alianta, dar pana in prezent oficialii de la Helsinki s-au multumit doar cu semnarea unor tratate de cooperare militara.

Reactii nervoase

"Finlanda ar fi si mai vulnerabila si expusa decat este in prezent, daca doar Suedia ar accepta sa adere la NATO", se mai mentioneaza in raport.

De altfel, Moscova pare mai ingrijorata in prezent de ideea unei aderari a Suediei la structura nord-atlantica, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, anuntand ca Rusia va reactiona in fata unei extinderi a aliantei catre regiunea Marii Baltice.

Suedia a pastrat o politica de neutralitate inca de la sfarsitului celui de-Al doilea Razboi Mondial.

Premierul finlandez a mentionat ca la Helsinki se analizeaza oportunitatea aderarii tarii la Alianta Nord-Atlantica, dar ca acest lucru va fi comunicat in timp util si vecinilor suedezi.

"Cu Suedia avem o intelegere sa nu ne luam prin surprindere in aceasta privinta", a declarat Juha Sipila.

#aderare NATO Finlanda, #analiza securitate Finlanda, #tensiuni Rusia NATO , #Finlanda