Balon de oxigen pentru zona euro

Miercuri, 25 Martie 2009, ora 09:15
1963 citiri
Balon de oxigen pentru zona euro

Zona euro are sperante sa-si revina din criza economica, un studiu aratand ca mediul de afaceri nu este chiar atat de intunecat precum se parea. 

Indicii comerciali din zona euro, care ofera un ghid al tendintelor in activitatile economice, au crescut in martie, in mod neasteptat, sugerand ca prabusirea din ultimele luni s-ar putea apropia de sfarsit, scrie Financial Times.

Totusi, indicii arata ca activitatea in sectorul privat s-a comprimat pentru a zecea luna consecutiv. De asemenea, se observa ca rezultatele economice in primul sfert de an, in 2009, sunt cele mai proaste din 1998, cand s-a inceput mentinerea unei statistici.

"Produsul intern brut al zonei ar putea scadea in primul sfert de an chiar mai mult de 1,5 procente, cat a fost deprecierea in ultimul sfert din anul trecut", a spus Chris Williamson, economist sef la Markit, compania de cercetare care realizeaza studiul.

Analistii Financial Times se asteapta ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa anunte si alte masuri de stimulare a economiei in urmatoarele luni. Erkki Liikanen, guvernatorul bancii centrale finlandeze, a declarat ca "exista loc de manevre" la toate ratele de dobanda ale BCE. Acest lucru sugereaza ca ar fi de acord cu o reducere suplimentara a ratei la depozite, care a mai fost taiata la 0,5 procente.

Rata dobanzii de politica monetara a BCE este de 1,5 procente, cea mai scazuta din toate timpurile, dar ar putea fi redusa in aprilie sau mai. De asemenea, au aparut semne ca BCE ar putea oferi bancilor lichiditati nelimitate pentru noua sau 12 luni, fata de maximum actual de sase luni.

Zona euro a intrat in recesiune anul trecut, chiar inainte de prabusirea Lehman Brothers de la mijlocul lunii septembrie. Caderea productiei industriale de la sfarsitul anului trecut si inceputul lui 2009, cauzata de colapsul sistemului financiar, a determinat economistii sa-si revizuiasca negativ pronosticurile pentru dezvoltarea regiunii.

Totusi, Williams spune ca indicii comerciali ofera "o raza de speranta". Companiile din sectorul serviciilor au raportat o revenire in martie, in timp ce producatorii au inregistrat o scadere a stocurilor nevandute si un ritm mai lent al declinului.

Acest lucru denota "o moderare a ritmului de comprimare a productiei in urmatoarele luni", potrivit economistului de la Markit.

Indicii zonei euro, care masoara productia si serviciile, au crescut de la 36,2 puncte in luna februarie, un nivel scazut record, la 37,6 puncte in martie. Cea mai mare crestere s-a inregistrat la indicele pentru servicii, de la 39,2 la 40,1 puncte. In schimb, indicele pentru productie a crescut mai putin, de la 33,5 la 34 de puncte.

Super-afacere pe criză: profit-record făcut de un cunoscut lanț de covrigării
Super-afacere pe criză: profit-record făcut de un cunoscut lanț de covrigării
În vreme de sărăcire accelerată, de turbulențe și de imprevizibilitate economică, există și certitudini: prosperitatea covrigăriilor. Un cunoscut lanț de brutării, care...
Familia Becali, gata să dea lovitura. Investiție masivă pregătită în Constanța
Familia Becali, gata să dea lovitura. Investiție masivă pregătită în Constanța
Familia Becali pregătește o super-afacere: investiții masive în energia „verde". Practic, este vorba despre un proiect ce atrage atenția nu doar prin acționariat, ci și prin dimensiuni,...
#afaceri, #bce, #comerciali, #dobanda, #euro, #indici, #mediu, #rata, #servicii, #zona , #Finlanda

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.6535 RON

0.0132
  1. Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm
  2. Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
  3. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul
  4. O companie-gigant se extinde în România: vor fi angajați 800 de oameni
  5. OMV așteaptă o rată internă a profitabilității de 12% de pe urma dezvoltării proiectului Neptun Deep din Marea Neagră
  6. Canicula topește economia României. Cum lovește căldura extremă transporturile: "Dacă te oprești în tabla asta, nu mai ai nicio șansă"
  7. Veste bună pentru șoferii care merg spre Bulgaria. CNAIR suspendă astăzi o taxă importantă la frontieră peste Dunăre
  8. Semnal de alarmă la un important proiect de infrastructură: ”Termenul din PNRR este foarte greu de îndeplinit” FOTO&VIDEO
  9. Speranță pentru șoferi. Autoritățile spun că un nou lot de autostradă se poate deschide în iulie FOTO
  10. Ce se întâmplă cu prețurile carburanților după majorarea accizelor din iulie. Expert: "Posibil să ne întoarcem la cele din primăvară"