Balon de oxigen pentru zona euro

Miercuri, 25 Martie 2009, ora 09:15
1963 citiri
Balon de oxigen pentru zona euro

Zona euro are sperante sa-si revina din criza economica, un studiu aratand ca mediul de afaceri nu este chiar atat de intunecat precum se parea. 

Indicii comerciali din zona euro, care ofera un ghid al tendintelor in activitatile economice, au crescut in martie, in mod neasteptat, sugerand ca prabusirea din ultimele luni s-ar putea apropia de sfarsit, scrie Financial Times.

Totusi, indicii arata ca activitatea in sectorul privat s-a comprimat pentru a zecea luna consecutiv. De asemenea, se observa ca rezultatele economice in primul sfert de an, in 2009, sunt cele mai proaste din 1998, cand s-a inceput mentinerea unei statistici.

"Produsul intern brut al zonei ar putea scadea in primul sfert de an chiar mai mult de 1,5 procente, cat a fost deprecierea in ultimul sfert din anul trecut", a spus Chris Williamson, economist sef la Markit, compania de cercetare care realizeaza studiul.

Analistii Financial Times se asteapta ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa anunte si alte masuri de stimulare a economiei in urmatoarele luni. Erkki Liikanen, guvernatorul bancii centrale finlandeze, a declarat ca "exista loc de manevre" la toate ratele de dobanda ale BCE. Acest lucru sugereaza ca ar fi de acord cu o reducere suplimentara a ratei la depozite, care a mai fost taiata la 0,5 procente.

Rata dobanzii de politica monetara a BCE este de 1,5 procente, cea mai scazuta din toate timpurile, dar ar putea fi redusa in aprilie sau mai. De asemenea, au aparut semne ca BCE ar putea oferi bancilor lichiditati nelimitate pentru noua sau 12 luni, fata de maximum actual de sase luni.

Zona euro a intrat in recesiune anul trecut, chiar inainte de prabusirea Lehman Brothers de la mijlocul lunii septembrie. Caderea productiei industriale de la sfarsitul anului trecut si inceputul lui 2009, cauzata de colapsul sistemului financiar, a determinat economistii sa-si revizuiasca negativ pronosticurile pentru dezvoltarea regiunii.

Totusi, Williams spune ca indicii comerciali ofera "o raza de speranta". Companiile din sectorul serviciilor au raportat o revenire in martie, in timp ce producatorii au inregistrat o scadere a stocurilor nevandute si un ritm mai lent al declinului.

Acest lucru denota "o moderare a ritmului de comprimare a productiei in urmatoarele luni", potrivit economistului de la Markit.

Indicii zonei euro, care masoara productia si serviciile, au crescut de la 36,2 puncte in luna februarie, un nivel scazut record, la 37,6 puncte in martie. Cea mai mare crestere s-a inregistrat la indicele pentru servicii, de la 39,2 la 40,1 puncte. In schimb, indicele pentru productie a crescut mai putin, de la 33,5 la 34 de puncte.

Economistul Andrei Caramitru pune pe masă 100.000 de euro: ”Vi-i dau eu, mă angajez aici public”. Care e condiția
Economistul Andrei Caramitru pune pe masă 100.000 de euro: ”Vi-i dau eu, mă angajez aici public”. Care e condiția
Andrei Caramitru, fiul regretatului Ion Caramitru, cunoscut analist economic mai ales în spațiul online, a avut o postare pe Facebook prin care a pus pe masă suma de 100.000 de euro, promisă...
De ce sunt românii nevoiți să cumpere case și mașini în euro, deși câștigă în lei: "Încă un argument pentru adoptarea euro"
De ce sunt românii nevoiți să cumpere case și mașini în euro, deși câștigă în lei: "Încă un argument pentru adoptarea euro"
Leul nu mai este principala unitate de măsură în discuțiile despre bani. Atât pe piața imobiliară sau a salariilor, cât și în discursurile guvernanților, moneda euro iese în prim-plan....
#afaceri, #bce, #comerciali, #dobanda, #euro, #indici, #mediu, #rata, #servicii, #zona , #Finlanda