Vezi ce victime facea saracia in Europa, in 2008

Marti, 14 Decembrie 2010, ora 00:03
1479 citiri
Vezi ce victime facea saracia in Europa, in 2008

Circa 116 milioane de cetateni europeni, reprezentand aproximativ un sfert din populatia Uniunii Europene (UE), erau amenintati de saracie sau excludere sociala, in 2008, potrivit unui studiu publicat luni de Biroul European de Statistica, Eurostat, citat de Mediafax. 

Comisia Europeana (CE) are ambitia de a reduce cu cel putin 20 de milioane numarul de persoane care se confrunta cu riscul saraciei sau excluderii sociale, in urmatorii zece ani.

Insa, pana atunci, datele sunt alarmante. Potrivit statisticilor Eurostat, nu mai putin de 81 de milioane de persoane (adica 16,5 la suta din populatia Uniunii) se confruntau cu riscul saraciei, in 2008.

Aceste persoane, care traiesc in principal in Letonia, Romania si Bulgaria, aveau un venit situat sub pragul lor national al saraciei, luand in calcul inclusiv ajutoarele sociale.

Dar saracia atinge si tarile "mari" ale Uniunii, potrivit raportului Eurostat, intitulat "Venit si conditii de viata in Europa". Astfel, Franta inregistra 7,9 milioane de persoane (13,1 la suta din populatia sa) amenintate de saracie.

In Germania, nivelul persoanelor amenintate de saracie este de 15,2 la suta. In Spania, acesta este de 19,6 la suta, in Italia - de 18,7 la suta, iar in Marea Britanie - de 18,8 la suta.

In plus, 42 de milioane de europeni, reprezentand 8,5 la suta din populatia Uniunii, se aflau, in 2008, in situatia unor lipsuri materiale grave, conditiile lor de trai fiind limitate de o lipsa a resurselor, astfel incat acestea nu erau in masura sa isi achite facturile, sa isi incalzeasca in mod corect locuintele, sa isi cumpere o masina sau un telefon etc.

De asemenea, 34 de milioane de europeni, adica 9 la suta din populatie, traiau, in 2008, in gospodarii in care adultii, cu varste intre 18 si 59 de ani (in afara de studenti), si-au utilizat in proportie de mai putin de 20 la suta potentialul total de a avea un loc de munca, in cursul anului.

In total, aproximativ 116 milioane de europeni (23,6 la suta din populatie) se subsumeaza cel putin unuia dintre aceste criterii (risc de saracie dupa prestatii sociale, privatiune materiala grava, apartenenta la o gospodarie cu o intensitate foarte slaba a muncii).

In Bulgaria, 45 la suta din populatia tarii se afla in aceasta situatie. Iar aproximativ sapte milioane de europeni (1,4 la suta din populatia Uniunii) se incadreaza, in acelasi timp, in cele trei criterii de saracie si excludere sociala, mai ales in Bulgaria (4,5 la suta din populatie), Ungaria (2,7 la suta) si Romania (2,4 la suta). 

#saracie, #europa, #uniunea europeana, #eurostat , #Europa