Vast exercitiu de securitate cibernetica in Europa

Vineri, 31 Octombrie 2014, ora 08:35
1369 citiri
Vast exercitiu de securitate cibernetica in Europa
Foto: Facebook/ Cybernetic Global Intelligence

Peste 400 de experti in securitate cibernetica participa joi la cel mai mare exercitiu de simulare organizat vreodata in Europa, a anuntat Comisia Europeana (CE), informeaza AFP.

Exercitiul, intitulat 'Cyber Europe 2014', simuleaza 'o criza de mare amploare care afecteaza infrastructuri de informatii esentiale'. Expertii se confrunta cu peste 2000 de incidente, intre care atacuri impotriva unor servicii online, modificari ale unor pagini web, scurgerea de informatii sensibile, dar si atacuri asupra unor retele energetice sau de telecomunicatii, a explicat Comisia.

Peste 200 de organizatii si 400 de profesionisti au participat la acest exercitiu

Peste 200 de organizatii si 400 de profesionisti din 29 de tari europene au fost mobilizati pentru acest exercitiu, ce implica mai multe centre din intreaga Europa coordonate de un centru de control, a precizat executivul european.

'Doar eforturi comune de acest tip pot contribui la mentinerea protectiei societatii si economiei de astazi', a subliniat comisarul european pentru noile tehnologii Neelie Kroes. Aceasta a subliniat ca nivelul de 'sofisticare si volumul atacurilor cibernetice creste in fiecare zi'.

Directorul general al Agentiei europene pentru securitatea retelelor de informatii (ENISA), Udo Helmbrecht, a amintit ca 'acum cinci ani nu exista nicio procedura de cooperare intre statele membre ale Uniunii Europene in cazul unei cibercrize'.

'Astazi, dispunem de proceduri colective ce permit atenuarea unei cibercrize la nivel european, iar rezultatul exercitiului ne va permite sa identificam urmatoarele masuri pe care le avem de luat pentru a continua sa imbunatatim situatia', a spus directorul ENISA.

Potrivit agentiei europene, care va publica un raport cu privire la exercitiul desfasurat, in 2013 numarul atacurilor cibernetice pe internet la scara mondiala a crescut cu aproape un sfert, iar numarul total de incalcari ale confidentialitatii datelor a fost cu 61% mai mare decat in 2012.

La inceputul lui 2013, Comisia Europeana a propus un plan de lupta care sa oblige statele sa adopte o strategie in materie de securitate a retelelor informationale si sa desemneze autoritati nationale competente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#securitate cibernetica, #UE securitate , #Europa