Varoufakis acuza elita politica din UE: V-ati facut-o cu mana voastra!

Luni, 03 Aprilie 2017, ora 16:30
5670 citiri
Varoufakis acuza elita politica din UE: V-ati facut-o cu mana voastra!
Foto: Flickr/Valerij Ledenev

Pericolul dezintegrarii Europei sub presiunea valului de grupari politice eurosceptice si nationaliste starneste criticile unor fosti oficiali vizavi de masurile adoptate in ultimii ani de liderii europeni, vazuti ca principalii vinovati pentru crearea actualei crize, izbucnite la fix 60 de ani distanta de momentul semnarii Tratatului de la Roma.

Una dintre dintre acestia este fostul ministru elen de finante, Yanis Varoufakis, care intr-un editorial publicat in Project Syndicate blameaza proasta inspiratie a creditorilor europeni si a politicienilor din fruntea UE de a refuza orice dialog pe tema reducerii datoriilor Greciei ca stand la baza actualelor evenimente.

"Sunt pregatiti sa dezvaluie destramarea Uniunii, pe care acum o numesc Europa cu mai multe viteze sau cu geometrie variabila sau sunt gata sa se felicite pentru abordarea unei noi crize cu aceleasi metode - situatie care a aprins flacara nationalismului xenofob in toata Europa?", se intreaba fostul oficial elen.

Din punctul sau de vedere, momentul critic al exploziei populismului european pare sa fi fost cel in care creditorii europeni au refuzat sa lasa porti deschise in cadrul negocierilor privind conditiile de returnare a datoriilor inregistrate de Atena.

Mai mult, Varoufakis acuza institutiile europene de metode protectioniste prin care au reusit sa mentina la "cote stratosferice" salariile birocratilor selectati sa conduca institutii din Grecia intrate sub supravegherea autoritatilor de la Bruxelles.

"Ca ministru de Finante al Greciei am aflat ca salariile platite unor membri din conducerea Fondului Elenic pentru Stabilitate Financiara erau stratosferice. Am incercat sa le tai cu 40%, conform celorlalte taieri salariale cerute de creditori.

In schimb, Comisia Europeana mi-a cerut sa modific decizia, doar era vorba de birocrati de-ai lor. Dupa ce guvernul a cedat, iar eu am demisionat, salariile mentionate au crescut cu pana la 71%, atingand si valori anuale de 220.000 euro, in vreme ce pensile de 300 de euro sufereau o noua taiere de 100 de euro", mentioneaza fosta mana dreapta a premierului Tsipras.

Intr-adevar, momentul victoriei electorale a extremei stangi din Grecia, reprezentata de Syriza si aliatii sai, ca si incrancenarea creditorilor europeni de a nu oferi conditii mai facile de returnare a imprumuturilor contractate de Atena, pare sa fi alimentat cresterea in sondaje a unor formatiuni nationaliste in intreaga Europa: Podemos in Spania, Alternativa pentru Germania direct in coasta Angelei Merkel, sau Frontul National in Franta.

Anul acesta este si unul electoral pentru tarile care reprezinta pilonii blocului comunitar European: Franta si Germania.

Alegerile din Franta urmeaza sa decida daca Marine Le Pen, presedintele Frontului National, va ajunge presedinte in Hexagon, aceasta anuntand deja ca intentioneaza sa renunte la moneda euro si sa solicite un referendum care sa stabileasca statutul de membru UE al tarii, dupa modelul Brexit.

"Europa de acum este condusa de un sistem non-liberal care nici macar nu se oboseste sa castige populatia de partea sa. Este vremea sa spunem membrilor elitei politice europene ca vina le apartine in totalitate", conchide Yannis Varoufakis.

#criza politica Europa, #alegeri franta, #criza datoriilor Grecia, #Yanis Varoufakis , #Europa

Curs valutar

1 EUR = 4.9770 RON

0.0004

1 USD = 4.5425 RON

0.0290
  1. Avertismentul economiștilor pentru români: „Va fi jale în 2025". Câți bani primesc unii angajați ca să-și dea acum demisia
  2. Românii pot cumpăra titluri Tezaur începând de luni. Dobânzile, aceleași ca în septembrie
  3. Finanțare de la stat pentru pompele de căldură. Anunț de la ministerul Energiei pentru proprietari
  4. Criza din fabricile României. Capcana economică din care industria nu a reușit să scape în 2024
  5. O companie a guvernului maghiar pregătește o lovitură de proporții în România. Vrea să preia o societate importantă dintr-un domeniu strategic
  6. Măsura dură ce ar putea afecta toți românii, din 2025: „Am avertizat, deja"
  7. Dimensiunea dezastrului! România are deficit de cont curent mai mare decât Franța, la un PIB de zece ori mai mic!
  8. Va renunța România la plafonarea prețurilor la energie? Ciolacu: "Comisia Europeană nu mi-a cerut niciodată nimic anormal"
  9. PSD pregătește impozitul progresiv înainte de campania electorală. Angajații ar putea rămâne cu sute de lei în plus în buzunar SURSE
  10. Județele unde românii câștigă cele mai mari salarii. 1 din 3 cetățeni se află la limita supraviețuirii